4 entry daha
  • bizde farkındalık yaratan çok istediğimiz veya hiç istemediğimiz olaylar başımıza geldikçe, farkındalık yaratmayan olaylar ise farkındalık açısından geriye itildikçe oluşan "neden hep benim başıma geliyor" veya "ne kadar şanslıyım" algısını tersten açıklayarak yaratılan yasa. yani sonuç sebep gibi gösterilip insanların kafası bulandırılıyor.
    buna en basit örnek murphy yasalarıdır. ne zaman okusak "aa bu benim de başıma geldi, bak şu da evet evet hakkaten doğru bunlar" moduna gireriz. aslında farkında değilizdir ki murphy yasaları sadece statükoyu bozan olayları algıladığımız için oluşan bir yanılsamadır.
    daha somut örnek vermek gerekirse, şerit değiştirdiğinizde geçtiğiniz şeridin tıkanması kuralına bakarsak, 100 denemede belki 10 kere tıkanmıştır ancak biz kalan 90 denemeyi beklediğimiz sonucu verdiği için dikkate almayız. kalan 10 deneme sanki bütün başımıza gelen deneyimmiş gibi algılarız.
    aynı mantık bu secret'çıların 100 farklı durum düşünüp 10 tanesi gerçekleşince hemen ben yaptım oldu moduna girmelerine sebep oluyor. gerçekleşmeyen düşünceler hemen istatistikten çıkarılıyor.
    aslında bu kadar kolay bir açıklaması olan zihinsel yanılsamanın insanları bu kadar etkilemesine şaşmamak lazım. malum insan istediğine inanır istediğini görmezden gelir. klasik dogmatik davranışı.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap