5 entry daha
  • emek mahallesi'nin bel kemiği niteliğinde bir caddedir. bütün emek trafiğini sırtlar. kendi başına bir mahalledir.

    emek-bahçeli semâlarındaki galericilik çılgınlığı ilk bu caddede filizlenmiştir. adamın biri o zamanlar absürd gözle bakılan bu caddede bir oto galeri açmıştır. bir kaç sene sonra ortağı ile kavga edince ortağı tam karşısına başka bir galeri açmıştır ve olaylar gelişmiştir. doksanlı yılların ortalarından itibaren, ankara'da ne kadar tefeci/galerici varsa bu caddeyi mekan edinmişti. bugünün trilyoner-ismiyle meşhur galericilerinin, ünlü araba markaların bölge bayileri falan hepsi bu caddede yetişmiştir. o senelerde cadde'de dönen para akıl almaz boyuttaydı. gerek araba satışından gerek tefecilik, mafyacılık, yasadışı ticaretler yüzünden caddede muazzam bir para trafiği yaşanırdı. galerilerde arzı endâm eden lüks araçlarla, galericiler sayesinde köşeyi dönen banka şubeleriyle beraber ankara'nın en pahalı caddelerinden birisi haline gelmişti.

    bir dönem o kadar çok yanyana galeri vardı ki, kaldırımda yürümek hemen hemen imkansızdı. yıkanan arabalardan ötürü caddeden ve kaldırımlardan sabunlu su eksik olmazdı. bu açıdan bakınca ankara'nın belki en temiz caddesiydi. * galerilerin cafcaflı-renkli-ışıklı tabelaları yüzünden geceleri cadde times meydanı'na benzerdi. o yıllarda araba almayı yahut tefeciden borç para istemeyi düşünen birisi mutlaka emek sekizinci cadde'ye uğramak zorundaydı. derken galericiler turan güneş'i ve subayevleri'ni mesken edinmeye ya da işleri büyütüp bölge bayilikleri kurmaya başladıktan sonra emek sekizinci cadde de bu galericilik çılgınlığından bir nebze de olsa arınmaya başladı. o dönem galericilik yapan pek çok adam ise ya mafya hesaplaşmasında hayatını yitirdi ya tefecilikten yolsuzluktan hapse tıkıldı, ya da saygın iş adamı kimliği kazanıp bambaşka işler yapmaya başladı. bir kısmı ise bu kirli düzene daha fazla ayak uyduramayıp devrildi.

    geçtiğimiz 10 sene içerisinde polisin gerçekleştirdiği operasyonlar kapsamında caddedeki tefeci esnafınının büyük bir çoğunluğunun mal varlığına el kondu ve hanımından kızından torununa kadar hapse atıldı pek çoğu. işler boş kalmasın diye yerlerine köyden maraba adamları getirttiler galerilerin başına ve o adamlar da pek tabi ya işleri batırdı, ya da ne oldum delisi olup çirkin birer mafya örneği olup çıktılar... son dönem operasyonlarında suçlu sabit görülenlerin pek çoğu halen içerdedir.

    tusso blokları, israil evleri, hamdullah suphi, ciğer 52, fenerbahçe kasabı, urfalı cennetkuşu, yeşiltepe blokları, köşedeki bambucular, bu caddenin yüzyıllardır değişmeyen demirbaşlarındandır.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap