1 entry daha
  • gerçek adı ile friedrich wilhelm radloff, asker bir babanın oğlu olarak 1837 yılında berlin şehrinde doğdu. avrupa'nın devrimlerle çalkalandığı 1848 yılllarında lise eğitimi aldığı dönemde klasik diller, roma ve eski yunan edebiyatları, klasik ve modern alman edebiyatı konularında aldığı iyi eğitim filolojiye ilgisini arttırdı.

    radlof, lise eğitiminin ardından 1854 yılında berlin üniversitesi'ne girdi. önceleri dinbilim eğitimi aldı. daha sonraları filozof johann friedrich herbart'ın felsefe öğretisinden etkilenerek bu alana kaydı.

    orta asya ve sibirya'nın az tanınmış dillerini kendisine çalışma sahası olarak seçmiş, türkçe ile birlikte moğolca, mançuca ve çinceyi de araştırmıştır. araştırma yapmak amacıyla rusya'ya gitmeyi düşünen radlof, rusçayı da öğrenmiştir. 1859'da sibirya'ya gitmiş ve orada 12 yıl kalmıştır.

    radlof, türkoloji biliminin öncüsü sayılır. 81 yıllık ömrünün 60 yılını adadığı türkoloji bilimi ile ilgili olarak , "ben, hayatım boyunca yeni bir ilmin, türkolojinin kuruluş ve gelişmesini yaşadım ve gücümün yettiği kadar bu ilmin ilerlemesine hizmet ettim. bu yüzden benim çalışmalarım, başkalarının da yardımını gerektiren bu ilim dalının tamamlanması ve türkolojinin devam etmesi için birer yapı taşı olmaktan başka bir şey ifade etmez." demiştir.

    1866 yılında yayımladığı ilk eserinin ön sözünde türkçe için, "yeryüzündeki hiçbir dil ailesi türkçe kadar geniş sahalara yayılmış değildir. afrika'nın kuzeydoğu bölgesinden türkiye'ye ve rusya'nın güneydoğusundan sibirya'nın güneyine ve gobi çölü'nün içlerine kadar türkçe konuşan kavimler yaşamaktadır. onların büyük bir kısmı, islamiyet’i kabul ettikten sonra diğer milletlerin ve özellikle din kardeşi olan arap ve farsların etkisi altında kalmışlardır. bu etkiyi özellikle edebî eserlerde görmek mümkündür. onlar, yalnız dillerine uymayan arap yazısını almakla kalmamış, yazı dillerinden binlerce kelimeyi de alarak öyle bir yazı dili meydana getirmişlerdir ki, bu üzerinde rengârenk her türlü yamalar bulunan bir elbiseye benzetilebilir. bu yazı dili, doğal olarak türk halkı için anlaşılamayan bir halkadan ibaret olup, halkın kültür seviyesini yükseltmek yerine, halk kültürünün taze yeşilliği ile beslenemediği için kendi kendini köreltmekteydi." şeklindeki değerlendirmesi ilginçtir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/v._radlov
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap