1 entry daha
  • kure seklindedir, dunyaya ait olaninin merkezinde dogal olarak dunya vardir ve yaricapi yaklasik 46.5 milyar isik yilidir. evrenin yasi 13.7 milyar yilken nasil oluyor da bunun yaricapi 46.5 milyar isik yili oluyor derseniz, en uzak gozlemlenebilir noktadan gelen isik yol alirken, daha once aldigi yol ayni zamanda evren genisledigi icin genislemis ve su an 46.5 milyar isik yili uzunlugunda olmustur. butun evren, bu gozlemlenebilir evrenden daha kucuk olsaydi, cok uzaklarda, bulundugumuz noktanin milyarlarca yil onceki halini gormemiz mumkun olabilirdi. fakat butun evrenin, bu gozlemlenebilir evrenin en az 10^23 kati oldugu seklinde teoriler var. bu da, gorup gorebilecegimiz, bizi herhangi bir sekilde etkileyebilecek evrenin, butun evrenle karsilastirildiginda en cok dunyayla karsilastirilan proton buyuklugunde oldugu anlamina geliyor.
    http://en.wikipedia.org/…eldwithscalecomparison.jpg
    resimde, ayin sol alt kosesinde kirmizi ile gosterilen bolgedeki yuzlerce galaksi, hubble tarafindan cekilmis resimde gorulebiliyor. boyle bir evrende, degil bir ulkenin, dunyanin ve gunes sisteminin, butun galaksinin hakimi olsaniz bile pek bir onemi yok.
    bir ingiliz genetikcisi ve evrim biyolojicisi j.b.s. haldane'in soyledigi gibi, evren sadece zannettigimizden garip degil, zannedebilecegimizden de garip. "now my own suspicion is that the universe is not only queerer than we suppose, but queerer than we can suppose."

    edit: evrenin yasi 13.7 milyar isik yili olmaz, 13.7 milyar yil olur. yaricap da 46.5 milyar yil olmaz, 46.5 milyar isik yili olur.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap