8 entry daha
  • nusret mayın gemisinin önemi, çanakkale boğazına mayın döşemiş olması değil, çanakkale boğazına mayınları saldırın hemen öncesinde sabaha karşı döşemiş olmasıdır. müttefik gemileri ve gözcüleri her gece boğazda herhangi bir mayın döşeme aktivitesi var mı diye kontrol ederlerken, nusret mayın gemisi, zaten her yeri mayın dolu olan boğazdan geçip hiç umulmadık bir stratejik noktaya, kimseye fark edilmeden mayın bırakmayı başarmıştır.
    bu arada savunma için şanslı bir nokta ise, saldırı öncesi boğaz üzerinde kontrol uçuşu yapan ingiliz pilotun yeni döşenmiş olan mayinlari fark edememesidir. zira bu ingiliz pilot bu hatasından dolayı (ki hata da değil ya) idam edilmiştir kendi komutanları tarafından.
    bu arada ingilizlerin bir iddiası, deniz savaşları sırasında batan gemilerin çarptığı mayınların türkler tarafından düşenen mayınlar değil, rusların istanbul boğazı önlerine bıraktıkları mayınlar olduğudur. bu serseri mayınların akıntı ile çanakkale boğazına indiklerini iddia etmiştir ingilizler. ancak teknik olarak pek mümkün değildir iddialarının gerçek olması.

    yıllar sonra gelen edit: ilk yazdığım tarihten bugüne geçen yıllar içinde, kontrol uçuşunda nusret'in yeni döşediği mayınları göremediği için idam edilen pilot'un fransız olduğu ve mahkemede yargılanırken üst düzey bir ordu komutanı olan babasının mahkemeye başkanlık ettiği, yani babası tarafından idama mahkum edildiğini iddia eden bir kaç kaynağa rastladım.
    bu kaynaklar hep türk kaynakları, yabancı kaynaklarda böyle bir bilgiye rastlamadım. ancak bu doğru ise gerçek anlamda müthiş bin trajedi, kurgu ise, ona da saygı duymak lazım, o da baba bir kurgu olmuş.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap