2 entry daha
  • analitik felsefe geleneğinin kurucuları arasında anılan düşünür. iki ünlü makalesi vardır.

    1. proof of an external world*
    sizi daha fazla merakta bırakmadan ispatın özünü de yazayım.* sağ elinize bakın, işte o sizin sağ eliniz. şimdi de sol elinize bakın, hah işte o da sol eliniz. dış dünyaya ait iki şey gördünüz. demek ki varmış bu dış dünya. q.e.d.

    2. a defense of common sense*
    şöyle oluyor: hani o dış dünya var mı? başkaları var mı? acep tek akıllı ben miyim?* gibi ucibik soruları soran sonra da nasıl kanıtlayacam ben bunların olduğunu diye kafayı sıyıran filozoflar var ya. onlar yalancı. hemen deneyimize geçiyoruz: böyle bir filozofun makalesini alıp okuyun. işte! adam makale yazmış lan! başkalarının varlığından şüphe etse yazar mı? q.e.d. siz siz olun sağduyunun sesine kulak verin. var bu dış dünya. tek akıllı da siz değilsiniz.

    ispatları beğenmeyenleri peşinen kınıyorum. ne yani siz dilden daha temel bir epistemolojik zemin bulabileceğinizi mi sanıyorsunuz? kartezyenciler* sizi.*

    belki biraz abarttım ama yalnızca biraz. ana fikir budur. felsefenin üzerine kurulabileceği sağlam kusursuz bir zemin yoktur analitik felsefecilere göre. her ne halt edeceksek dilden başlayacağız. arada dönüp onu düzeltebiliriz tabi. ama hep onun kusurlarıyla, muğlaklığıyla, kesinsizliğile başlayacağız. analitik felsefecilerin çoğu moore'un yukarıdaki kanıtlamalarını kabul etmez. ama yaklaşımı yaygın olarak benimsenir. o nedenle analitik felsefenin kurucusu sayılır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap