3 entry daha
  • star trek the next generation 2.sezon 9. bölümünün adı. data bu bölümde yıldızüssünde merkezden aldığı emir doğrultusunda bir subayca el konur. bilim subayı data nın üzerinde araştırmalar yaparak, data nın parçalanarak* incelendiğinde yeni data ların üretiminin mümkün olduğunu söyler. data ise dr. soong un bu araştırma sırasında kaybolabileceğini ve bir daha özüne dönemeyeceğini söyler ve reddeder. data emre itaatsizlik olmaması için görevinden istifa eder lakin bilim subayı data nın kişi değil bir mal olduğunu söyler. askeri hakim ise bu gelişmeler ışığında mahkeme düzenler. yüksek rütbeli subay mahkemede olmadığından data nın bir mal olduğunu iddia eden tarafı riker, savunma tarafını ise picard alır. riker bu görevi reddetmek ister lakin hakim böyle bir durumda mahkeme düzenlemenin gerek olmadığını kararın ortada olduğunu söylemesi üzerine riker mecbur kalır.

    riker muhteşem iddiaları ile data nın makine olduğunu kanıtlar. picard ise savunma olarak bilinç, farkındalık ve karar verebilmenin data da olduğunu ve bunun insanlardan farkı olmadığını, çoğaltılmasının kararları alınmış bir köle ordusundan farkı olmayacağını ve bu farkındalığa sahip bir olgunun mal değil bir birey olması gerektiğini söyler ve mahkeme düşer.

    bölüm star trek the next generation'un en güzel bölümlerinden biridir. bu bölümde felsefik olaylar ağırlıklı olarak yer alır ve insanı düşündürür.

    benim sevdiğim en güzel repliklerden biri ise şudur:

    picard: data, seni sevdiğim ve desteklediğim kadar yıldız filosunun çıkarlarını da gözetmek zorundayım. düşünsene, senin gibi onlarca data, onlarca gemide bizim gibi sıradan insanların yanında süper bir varlık olarak yardımcı olabilecek. bence bu deneye katılmalısın.
    data: efendim,*geordi*, vizörü sayesinde siz insanlardan daha iyi görüyor değil mi?
    picard: evet, elbette.
    data: o zaman neden gemilerde köprü*deki subaylardan birine optik sinirlerini alıp bu vizörlerden koymuyoruz?
    picard: ...
    data: anlıyorum efendim. sonuçta ben bir makineyim, ve gözden çıkarılabilirim. siz ise insansınız.

    mükemmel ayar, mükemmel bir ifade, mükemmel bir replik...
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap