4 entry daha
  • 1848'de hem eski-yeni arasında,hem de yeninin içinde çatışmalar yaşandığından;48,1830'dan da kapsamlı ve kanlı olmuştur.1848 hareketleri de önce fransa'da çıktı.fransa'da 30 hareketleri'nden sonraki dönemde sosyalizm güçlenmeye başladı; cumhuriyet isteyenlerin sayısı arttı; bir kutuplaşma ortamı doğdu. bu kutuplaşmayı dengelemek için demokratik bir yapı gerekliydi. oysa şimdi ağır iş şartlarının yoğunlaştığı,gerginliğin yükseldiği bir ortam var. bu ortam içinde oy hakkının,siyasal damarların genişlemesi,düşüncelerin özgürce tartışılması istendi. buna kral ve yönetim sempati duymuyorlardı.18 şubat 1848'te fransız reformcuları paris'te toplantı düzenlemeye karar verdiler.ancak,hükümet bunu bir hün önce yasakladı.bunun sonucunda durum sokaklara yansıdı ve iş çatışmaya vardı. güvenlik kuvvetlerinin ateş etmek istememeleri üzerine hükümet zor durumda kaldı ve görüşme istedi.(tıpkı 1789'da olduğu gibi) fakat olaraylara hakim olamadı ve isyan yayıldı.kral louis philippe kaçarak ingiltere'ye gitmek zorunda kaldı.bu kez cumhuriyetçiler baskın çıktı ve cumhuriyet ilan ettirerek geçici hükümet kurdular. bu yeni hükümette farklı görüşler vardı:sosyalistler,daha ılımlı olanlar vs.cumhuriyet rejiminin gelmesiyle birlikte,ekonomik sıkıntılar ve işsizlik böyle bir ortamda azalmadı;hatta arttı.bu ortam içinde eskiyi arayış,tekrar otorite arayışı eğilimi baş gösterdi.ülke yavaş yavaş sağa doğru kayma gösteriyordu.

    napolyon adının,geçmişe özlemin güçlendiği bir sırada,napolyon'un yeğeni ortaya çıktı.yürütme organını güçlendirici bir geçiş yaşandı ve louis napoleon bu seçimi kazandı.cumhuriyet kılıfıyla,adı konmamış bir krallık doğdu.yani 48'in etkisi yalnızca ''monarşiden kurtulmak' oldu.bu sonuç üzerine yine tepkiler doğdu;fransız solundan bir girişim geldi ; fakat bu olayların çapı sınırlıydı ve olaylar bastırıldı.yasaklar getirildi.basına,gösteri haklarına kısıtlamalar koyuldu.bazı milletvekilli-ki bunlar harekete karışanlardı- meclisten atıldı. nihayet kısa bir süre sonra louis napoleon önce süresi uzatılarak başkan seçildi ; sonra 1852 yılında kendisini iii.napoleon adıyla imparator ilan etti.iki kanatlı göstermelik bir meclis kuruldu.bu,louis napoleon'un adı konmamış diktatörlüğüdür.daha sonra gelecek olan tepkiler sonucunda iii.napoleon parlamenter rejimi işletmeye yönelik tavizler verecektir.

    bu dönem keyfi uygulamaların,usül dışı kazançların,gösterişe düşkünlüğün yayınlaştığı bir dönemdir.dolayısıyla,48'in amacı itibariyle 1848,fransa'da başarılı saymak mümkün değildir.

    1848 ana hatlarıyla,bir başarısızlık dönemidir.bu başarısızlık,olayların 1830'a göre daha kanlı olmasıyla da ilişkilidir.olayın bu yönünü göz önüne alan birçok kişi,sonuçtan memnuniyet duymuşlardır.yani bir kabullenme sonucu doğmuştu.
    ikinci olarak yenilikçiler,yani daha soldakiler açısından 48,başarılı olamadı;ama eski güçler için de bir kayıp yarattı.(metternich artık avusturya'da iş başında değildi,macar isyanları vs) olaya uzun dönemli olarak baktığımızda ise,yeni akımların geliştiklerini görüyoruz.

    1848'in ardından tıpkı 1830 sonrasında olduğu gibi,nispi bir 'refah' dönemi yaşandı ve ihtilalci hava bir süreliğine dindi.ayrıca 1848'de ' marksizm 'in etkili olamadığını;fakat 48 sonrasında geliştiğini de belirtebiliriz.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap