5 entry daha
  • dün akşam gezici film festivali'nin ankara ayağında izleme şansını bulduğum kutluğ ataman mockumentarysi..
    1957 yılında erzincan'da olduğu iddia edilen bir olay üzerinden kurgulanmış belgesel.

    filmde ses kurgusu o kadar kötü ki, bu kadar amatörce bir işi nasıl yapmış kutluğ ataman aklım ermiyor tam, hatta yapılan röportajlar da sanki "öğlen arası oldu, abi bir iki dakika konuşalım mı şurda" havasında geçiyor. sesler için direkt olarak kameranın kendi mikrofonunu kullanmış anlaşılan, sesler çok patlıyor. konuşmacılar bazen ciddiyetlerini kaybediyorlar vs.

    görüntülere gelince, erzincan'daki olayı fotoğraf üzerinden anlatması ve üst sesteki erzincan şiveli abimin konuşmaları çok iyi. [ki erzincanlı ve yıllardır erzincan'a gitmemiş biri olarak çok eğlendim dinlerken] ama geriye kalan bölümlerde, görüntüler üzerinde hiçbir çalışma yapılmamış, alelade yapılıp bırakılmış, belki color correction bile yapılmadı yeteri kadar bilemiyorum. zira, ışıklar patlamış bazı bölümlerde vs.

    --- spoiler ---

    şahsen filmi izlerken mockumentary olduğunu bilerek başladım izlemeye. dolayısıyla film daha da eğlenceli oldu benim açımdan.
    ancak filmi yönetmem gerekseydi, sanırım baştan yazmam gerekecekti. çünkü film sonunda aslında üst sesin anlattığı olay ile röportajlarda konuşan kişilerin tamamen farklı şeylerden bahsediyor olacağını tahmin ediyordum. ki öyle olmadı, bülent somay'ın "ütopya kuramıyoruz, geri dönmediler ki" demesiyle bitirdi filmi.

    bu fikri bu şekilde kullanırdım ben sanırım, ona göre sorular hazırlar, hatta bazı yerlerde tamamen alakasız kişileri konuşturur, belgeseli daha da ciddi bir hale getirirdim, insanların mockumentary olduğunu akıllarına bile getirmemelerini sağlamak adına. kültür eleştirisi vs denmiş ama belgesel sinema eleştirisi bile yapılabilirdi.

    - fakat, köydeki delinin, "ben yıllardır deliyim, alışığım, bunlar ilk kez karşılaştılar, gideyim de biraz akıl vereyim şunlara" diyerek aya seyahat fikrini ortaya atması da çok eğlenceliydi.

    --- spoiler ---

    kendi ve arkadaşlarımın da katılımıyla düşündüğümüz şey, fikir iyi ancak uygulamanın kötü olduğu yönünde. eldeki fikri aceleye getirerek harcamış gibi görünüyor kutluğ ataman.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap