15 entry daha
  • "...işte zindana atılmış sadrazamlardan bir örnek; midhat paşa...
    paşa, sultan abdülhamid'in sadrazamı yani başbakanıydı. sultan abdülâziz ile beşinci murad'ın tahtlarından indirilmelerinde başrolü o oynamıştı ve türkiye'nin 1876'daki ilk anayasasının da mimarıydı. ama, zamanında kaleme alınmış tarihlerin yazdığına bakılırsa etrafına biraz tepeden bakar, "ben olmasaydım memleket çoktan batmıştı" diye konuşur, hattâ bazı meclislerde "âl-i osman (osmanoğlu) oluyor da niçin âl-i midhat (midhatoğlu) olmasın?" gibisinden sözler bile eder, yani osmanlı hanedanı'nın yerini kendi kuracağı hanedanın almasının mümkün olduğunu da söylerdi.
    tahtta oturan hükümdarın böyle konuşmalardan işkillenmesi de tabii idi ve abdülhamid de işkillendi. gücü tam olarak ele almasından sonra eski bir defteri açtı ve 1876'nın 30 mayıs'ında tahtından indirilen ve birkaç gün sonra da canına kıydığı açıklanan amcası abdülâziz'in kanını dava etti. sabık hükümdarın katledildiğine inanıyordu ve yıldız sarayı'nda bu davaya bakacak hususi bir mahkeme kurdurdu. zanlılar arasında o sırada izmir'de vali olan midhat paşa da vardı, paşa tevkif edileceğini öğrenince hemen oradaki fransız konsolosluğu'na sığındı. ama sarayın baskısıyla kabul edilmedi, mecburen teslim oldu ve tevkif edilerek gemiyle istanbul'a yollandı. yıldız'daki mahkemeye çıkartıldı, mahkeme 1881 mayıs'ında dokuz kişiyle beraber paşa'yı da idama mahkûm etti.
    abdülhamid, idam cezalarını müebbed hapse çevirdi, mahkûmlar bugün suudi arabistan'ın sınırları içinde bulunan taif şehrine götürülüp bir kaleye kapatıldılar. paşa burada 1884'ün 6 mayıs gecesi boğularak öldürüldü ama ölüm emrini kimin verdiği bugüne kadar hiçbir zaman anlaşılamadı...."

    alinti: murat bardakci - haberturk (basi ve devami var)
79 entry daha
hesabın var mı? giriş yap