1 entry daha
  • orhan karaveli, ali kemal "belki de bir günah keçisi.." kitabında uzun uzun bu değerli insanın dramını anlatıyor.

    türkiye'ye ve türklüğe büyük hizmeti olan bu mümtaz kişinin; aslında hayatı boyunca "hain"'in oğlu olmak yüküyle yaşamış bir kişi olduğu anlaşılıyor.

    27 yaşında doktorasını yapmış 7 dil bilen biri olarak dışişleri bakanlığı sınavına girdiğinde, onu ali kemal'in oğlu diye almak istemiyorlar. devreye ismet inönü giriyor. 'bunda ne var, anlamıyorum, niçin girmesin' diyen inönü sayesinde sınava kabul ediliyor. ve sınavı kazanıp 40 yıl devletine hizmet ediyor. yıllar sonra ismet inönü'ye teşekkür ediyor ama inönü de ona teşekkür ediyor.

    "..meslek yaşamı bu kadar başarılarla dolu ama özel yaşamı onunki kadar dramlara sahne olmuş bir başka insan tanımadım ömrümde. bence, yaşadığı en büyük trajedi ise içinden hiç atamadığı "bir vatan haininin oğlu olmak" suçlamalarının ezikliği idi. mutlulukları dahi acılar içinde yaşamaya mahkum edilmiş, lanetli bir yunan tragedya kahramanı gbiydi dostum zeki kuneralp. yunus emre'nin 'çileler çekerek, acılara katlanılarak varılabilir' dediği olgunluk bir derviş kişiliğine varmış ve tekkesine kapanmış zeki bey portresinin ilk çizgileridir...zaman zaman bir gazetede, bir dergide, bir kitapta karşılaştığı babasıyla ilgili değerlendirme ve eleştiriler onu hep yaralamıştır. yaşı sekseni geçtiği halde, 'babasını aklamaya çalışan oğul' olmaktan kurtulamamıştır..."

    zeki kuneralp ve annesi sabiha kuneralp uzun hayatlarının sonuna kadar birbirlerine destek olmuşlar, yaşadıkları drama rağmen ayakta kalmışlardır. ruhları şad olsun.

    (bkz: no es facil ser turco)

    ***************
    orhan karaveli, ali kemal.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap