6 entry daha
  • tabi ki bir bölgede bir sülale, aile, o bölgenin hakimi olduğunu "iddia ediyor" ve süregiden iktidarı sayesinde itiraz görmeyip o bölgedeki tarımsal faaliyetin rantını yemeye devam edip toprağı işleyen mülksüz köylülere sadece pay veriyorsa birleri, misal devlet sormalıdır. "kardeşim bu ağalık nerden geliyor, bu kadar toprağın ve kişinin emeğinin ürünü niye senin ambarında? gibisinden.

    ancak bu mantığın ötesindeki toprak reformundan ne anlaşıldığı benim için hep muğlak oldu, bir ağanın tapulu kadastrolu arazilerini marabasına dağıtmaksa; adamın "şehirlerde de gayrımenkul reformu yapın kiracılar mülk sahiplerinin fazla evlerine sahip olsunlar" dese ne cevap verilecek bilemiyorum. ya da ticari işletmeler reformu yapılsa, işletmelerinde 500'den fazla çalışanı olanların bu girişimleri, mülkleri anonim şirket mantığı ile çalışanlarına dağıtılsa dense.

    kısacası zaten yapılmamıştır, tren kaçmıştır, yapılmayacaktır, yapılsa içimin yağları erir ama merkezi otoritenin kıl olduğu yerel toprak ağalarının siyasi gücünü kırmak istemek dışında cari mülkiyet hakları çerçevesinde hiçbir hukuki tutarlılığı olamaz.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap