65 entry daha
  • galileo teleskobunu yapıp tepeye çevirdiğinde ilk baktığı gezegenlerden biri satürn olmuştur. ancak teleskobunun ayırma gücü o kadar dandikti ki, halkalarını "halka" olarak göremedi, onun yerine sağında ve solunda birer "kulak" varmış gibi iki dairesi olan gezegen olarak gördü. bu yüzden bu kulakların onun uyduları olabileceğini düşündü başta. "birbirine neredeyse değecek kadar yakın 3 cisimden oluşuyormuş satürn" dedi 1610 senesinde.

    1612'de yaptığı gözlemdeyse bu "kulak"ların yok olduğuna tanık oldu ve oldukça şaşırdı normal olarak. aslında, satürn'ün halkasının dünya'dan bakınca eğimi değişmişti bu yüzden göremiyordu ama tabii anlam verememişti.

    1616 yılındaysa satürn'ün halkasını iki yarım elips olarak gözledi. "iki uydusu artık küre şeklinde değil, iki tane elips şeklinde görülüyor, ve ortadaki bileşen (satürn'ün kendisi) her zaman olduğu gibi müthiş bir küre..." yazmıştı notlarında.

    satürn'ün bu "kulaklarının" aslında satürn'e değmeyen ancak etrafını saran ve ekliptik ile aynı düzlemde olan bir "halka" olduğu önerisini ilk kez christiaan huygens 1655 yılında getirmişti. aynı zamanda 50x büyütmeli teleskobuyla titan uydusunu ilk keşfeden de kendisi olacaktı.

    galileo'nun kullandığı teleskop 20x büyütme gücüne sahipti.
    teleskoplarda büyütme gücü ve ayırma gücü hakkında detaylı bilgi için (bkz: yeni başlayanlar için teleskop/#16699829)
275 entry daha
hesabın var mı? giriş yap