4 entry daha
  • romanya'da yasayan zavalli(!) almanlarin haymatlozluk manzaralarini siirsel ve nesnel nesir yoluyla anlattigi icin nobel edebiyat ödülüne layik görülmüs yazar. kadincagiz sasirmis ödülü aldigina, elfriede jelinek gibi. ben de sasirmadim desem yalan olur.
    bilindigi gibi alman ordulari gittigi ülkelerde güller dagitmadi, ciceklerle karsilanmadi. bu hanimefendi yazar kitaplarinin hemen hemen hepsinde romanya'daki alman azinligin hikayelerini anlatir ve onlarin acilarinin nedenini romen toplumuna, siyasi sistemine baglar. peki ablacigim, bu savasi baslatan, 50 milyon insanin canina mal olan kimdir? soruya cevap vermez h. müller.
    ayrica kadin oldugu icin de oy almistir nobel komitesinden.
    simdiye kadar bu ödülü almis bir kac alman isme bakalim:
    thomas mann (1929)
    hermann hesse (1946)
    heinrich böll (1972)
    günter grass (1999)
    yukarida saydigim isimler dünyanin tanidigi ve takdir ettigi büyük yazarlardi; eserleri klasikler arasinda yer almistir, hayattan göc etmis olsalar da (grass yasiyor) hala okunmaktalar. ya herta müller?
    kendi alaninda tek otorite, "literaturpapst" olarak bilinen marcel reich-ranicki'ye "görüsünüz lütfen" diye sormus dpa (alman haber ajansi). aldigi yanit kisa ve öz: "herta müller hakkinda konusmak istemiyorum". türkceye cevirirsek: agzimi acarsam aci elestiririm, en iyisi susayim.

    philip roth'a bu sene de nobel edebiyat ödülünün layik görülmemesi edebiyatseverleri üzmüs, nobel komitesinin hangi kriterlere göre ödül dagittigini bir kez daha gözler önüne sermistir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap