5 entry daha
  • savaş sırasında osmanlı ordusunda bulunan tarihçi raşit isimli bir vakanüvisin anlattıklarına göre; bataklığa sıkıştırılan rus ordusuna, sayıca üstün osmanlı ordusu bir hücumda bulunmuş ancak ruslar osmanlıları geri püskürtmeyi başarmıştır. çünkü rus ordusu teknoloji olarak osmanlılardan çok üstündür. rus topları 2 km menzile sahip iken ve yivli toplarken, osmanlı topları 200-500 metre menzilli o döneme göre ilkel toplardır. raşit bu olaydan sonra aynen şöyle yazmıştır: "allah'a şükürler olsun ki hücum ikindi vaktinde gerçekleşti. ruslar bütün osmanlı ordusunu geri püskürttüklerini farketmediler. karanlıktan yararlanıp geri çekildik. eğer ruslar ordunun tamamını geri püsküttüklerini farketselerdi bir hücumla bizi yok edebilirlerdi." bu olaydan sonra baltacı mehmet paşa ordusunun gücünü görünce mecburen anlaşma yoluna gitmeyi kabul etmiştir.

    ancak malesef ki baltacı mehmet paşa iftiralara kurban gitmiştir. ama işin acıklı tarafı bu iftiralar baltacı paşa öldükten asırlar sonra atılmıştır. üstelik tarihçi raşit gibi bir vakanüvisin ifadelerine rağmen.

    edit: bu malum dedikodu aslında baltacı'nın ayağını kaydırıp yerine geçmek isteyen bazı devlet adamları tarafından ortaya atılmış. ancak divan'da raşit'in ifadeleri görüşülüp baltacı haklı bulunduğu için pek taraftar toplayamamıştır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap