7 entry daha
  • sahsimda bulunan, sanirim ve umarim daha bircok kisinin sahip oldugu bu hastaligin bir diger turu de beklerken hesap yapma hastaligidir. download yuzdesini seyretmek, kopru trafiginde beklemek, herhangi bir ise danismak icin gidilen buroda sira beklemek gibi durumlarda bas gosterir.

    mesela koprude trafikteyiz. onumuzde kac araba oldugunu goremiyoruz ama hayvani bir kuyruk var. fena halde canimiz sikiliyor. baslariz hesap yapmaya:
    arabalarin periyodik olarak one gittigi her sure bir arabanin giseden gecisini gosteriyor, bizim sirada her ilerleyisimiz ise bir arabanin kapladigi yeri temsil ediyor. 5 saniyede bir gittigimize gore 5 saniyede bir araba geciyor, 5 dakika icinde goz hesabiyla yolu yariladik. demek ki yolun yarisinda 60 araba gecmis, demek ki hesaba baslarken yolun tumunde 120 araba vardi!
    tamam da bu bilgi pragmatik olarak ne isimize yaradi?
    10 dakika icinde gecen 120 araba demek, 1,5 milyondan hesaplarsak, 10 dakika icinde 180 milyon eder. 1 saat icinde ise bu 1080000000 eder, trafik iki saat surse hayvan gibi para.

    -kopru isinde iyi para var abi!

    dedikten sonra kesemize bir sey girmese bile memnun olmus bir sekilde siranin bize geldigini farkeder, bir dahaki beklemede bizi bekleyen hesabi heyecanla bekleriz. (beklerken dusunuruz: 1 haftada bir, diger haftada 2 kere bekleme yapiyoruz desek, bir ay icerisinde 6 kere eder.. bunu yillara carp ooeeeh...)
216 entry daha
hesabın var mı? giriş yap