18 entry daha
  • erich maria remarque'nin savaşın kazananı olmayacağını ve katılan herkes için yıkım olduğunu anlatan hacmi az etkisi ağır kitabı. savaşın kendisiyle ilgilidir; savaşın nedenleriyle, kimin başlattığıyla veya kimin kazanmış sayıldığıyla bile pek ilgilenmez. zaten gerek de yoktur. gencecik çocuklar çoktan kaybetmiştir savaşı.

    --- spoiler ---

    hastanede ölmek üzere olan arkadaşının başında, o öldükten sonra postalını onunkiyle değiştirmeyi düşünmektir biraz bu kitap. onun postalları daha iyi durumdadır, ve hayatta kalanın ihtiyacı olacaktır. savaşta, normal hayatta sahip olduğunuz iyi özelliklerin yeri yoktur, o yüzden hayatta kalmayı başaranlar da insanlığını kaybetmiştir.

    --- spoiler ---

    bir de devamı vardır, der weg zurück (the road back, bire bir devam değildir. ama ilk kitaptaki karakterlere selam yollanır ve ilk kitabın sonunda paul'ün düşündüklerinin gerçek hayattaki yansımasını hikayeleştirir).

    kitap yayınlandıktan sonra bir çok ülkede yayınlanmış ve remarque'nin nobel adaylığı dillerde dolaşmaya başlamış ancak yükselen nasyonal sosyalizm, kendisini bir anda istenmeyen kişiye dönüştürmüş ve o dönemde her iki kitabı da yakılmış, ve yasaklanmıştır. zaten 2. dünya savaşının çıkmasına yakın remarque de almanya'yı terk edecektir.

    (paul baumer kitapta anlatıcıdır, cephede başlarına gelenleri ve savaş öncesini anlatır. cephedeyken okulda onları savaşa gönüllü olmaları için gaza getiren öğretmenlerini hatırlar, kantorek'di galiba. işte kitapta en çok ondan nefret etmiştim.)
102 entry daha
hesabın var mı? giriş yap