1 entry daha
  • turkish letters, ogier ghiselin de busbeq'in italya'daki macar ogrencisine, nicholas michault'a, yazdigi 4 mektuptan olusur. nicholas michault daha sonra portekiz mahkemesine elci olmustur.

    bu mektuplarin ferdinand'a yazilmamis, ama bir dosta yazilmis olmasinin cok onemli bir yani var; mektuplar diplomatik degil, yazarin goruslerini acik bir sekilde dile getirdigi eserler butunu. bu nedenle mektuplarda siyasi ogeler hemen hemen hic bulunmamaktadir.

    busbecq egitimli bir insan, ve doneminin en iyi egitimini almis. bunun yaninda yazilarindan taniyabildigim kadariyla cok da zeki, saygili, olabildigince on yargilarina kapilmamaya calisan bir insan. pekala turkleri genel olarak hor gorebilecekken, yeri geldiginde turklere hakkini verebiliyor ve siz de en az onun kadar nesnel olabilirseniz, onun turkleri elestirdigi yerlerde ona hak vereceksiniz. turklere karsi olan olumsuz bakisinin, yarin bir gun orta avrupa'nin da turkler tarafindan ele gecirilecek olmasindan korkmasi oldugunu dusunurseniz, o cagin cok otesinde bir oznellik, tarafsizlik icinde oldugunu gormemek imkansiz.

    iyki yazmis, iyki basilmis bir kitap.

    kendisi hakkinda iyi yazilmis bir vikipedi sayfasi:
    http://tr.wikipedia.org/…/ogier_ghiselin_de_busbecq
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap