714 entry daha
  • 31 mart 2024 yerel seçimlerinde kütahya'da belediye'nin 74 yıl sonra chp’ye geçişi harbiden çok acayip bir hadise. zaten burası artık nasıl bir memleketse, bir bakıyorsun senelerce yaprak kıpırdamıyor derken günün birinde saçma sapan bir olayın aktörü olup önüne çıkan akp mi cumhuriyet mi osmanlı mı umursamadan çaat çaat vurup geçiyor kütahya.

    ordusuyla mısır'dan çıkıp önüne çıkan her yeri birbirine kata kata istanbul'a doğru yola çıkan mısır valisi kavalalı, 1883'te tahmin edin nerde durmaya iknâ edildi: evet, kütahya! koca koca imparatorlukları tarihe gömen, yok efendim çağ açıp çağ kapatan koca osmanlı'yı, bizans imparatoru konstantin paleologos falan değil bildiğin kendi valisi dize getirdi, kütahya'da.. mısır nere kütahya ne alâka, valinin ordusu ne iş için şimdi durduk yere yormayın beni. şurdan yürüyün (bkz: kütahya antlaşması)

    fakat kütahya asıl ismet paşa'yı çok pis madara etmiş. 1959'da, kütahya'nın eski ilçesi uşak'ta demokrat parti'nin ismet inönü'yü taşlatması hadisesinden değil, temmuz 1921'de yunanistan ile ankara hükûmeti ordusu arasında gerçekleşen ve ankara'nın yenilgisiyle sonuçlanan kütahya eskişehir savaşı'ndan bahsediyorum. bu yenilginin sorumlusunun cephe komutanı ismet paşa ile ayıcı arif olduğu, ordunun üst düzey komutanları başta olmak üzere ordunun genelinde neredeyse bütünüyle kabul edilen bir husus ki nitekim bu muharebenin hemen ardından ismet paşa genelkurmay başkanlığından, ayıcı arif ise 11. tümen komutanlığı görevinden alındı! dahası milli mücadelenin dönüm noktası olan ve mustafa kemal'in büyük ve kanlı bir muharebe (melhame-i kübra) dediği sakarya muharebesi, esasında kütahya-eskişehir muharebesi'nin ikinci aşaması niteliğindedir.

    yani diyeceğim o ki kütahya deyip geçmeyin; ya da siz en iyisi geçin, hızlıca içinden hiç durmadan geçip gidin. burada ne olacağı hiç belli olmuyor.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap