36 entry daha
  • bireyde kusur bazı zamanlarda hayalidir. gerçekten var ise de abartılıyordur. kusur üzerine düşünceler gün içerisinde önemli bir yer tutar ve bireyin zihnini uzun süreler meşgul eder. rahatsızlığa sahip bireyler genel olarak yüzleri, saçları, karınları veya kalçaları üzerinde takıntılı fikirlere sahiptir. vücut bütünlüğüne ilişkin kimlik bozukluğu'nda olduğu gibi tıbbi müdahale sonrası bile aynı saplantılar devam edebilmektir. bu rahatsızlığa sahip bazı bireyler delüzyonlara sahip olup, diğer insanların onun sözde kusuru hakkında gizlice konuştuğunu iddia eder. sosyal fobi ve depresyon genellikle eş zamanlı ilerleyen rahatsızlıklardır. çoğu zaman kusurları olmadığına dair sözlü onay arayışı içinde olabilirler. maalesef bu onay sadece geçici rahatlama sağlar.

    genetik faktörler ile birlikte gelişimsel, psikolojik, sosyal ve kültürel faktörler beden dismorfik bozukluğunun oluşmasında etkilidir. rahatsızlık genellikle erken ergenlik döneminde gelişir ve takiben sosyal fobi gelişir. içe kapanıklık, mükemmelliyetçilik, estetik yargının gelişmişliği, çocuklukta yaşanan suistimal durumu ya da ihmaller bu rahatsızlığın oluşması için uygun zemini hazırlayabilir.

    zihinde yaratılmış olan yüksek bedensel kusurların varlığı ve bunlar adına duyulan utanç birçok hastayı bu hastalığı gizlemeye itebilir. bu da eş zamanlı ilerleyen diğer rahatsızlıkların (depresyon, sosyal fobi vb.) giderek etki artırdığı bir kısır döngü yaratabilir.

    ek:
    (bkz: #162865889)
hesabın var mı? giriş yap