9 entry daha
  • pervasız "sentez"lerin çok çok uzağında, çok daha titiz bir proje gibi gözüküyor şahsıma şimdilik. amacı türkü sevenlerin kanına girebilmek için türküleri kullanmanın aksine, türkülerden haberi olmayanlarla buluşturmak. bir parça nasıl ki sözüyle, melodisiyle, çalınan enstrümanıyla, söylenen vokaliyle vs. hepsiyle bir bütün olarak karşımıza çıkar; painted on water'ın yapmaya çalıştığı türkünün özünü alıp, türküyü son haline getiren bütün ayrıntılardan temizlemek, ve en baştan bambaşka bir yolculuk kazandırmak o türküye, sanıyorum. şu an ulaşabildiğim örnekler de bu amacı destekliyor gibi. bu yüzden bu işe sıradan bir "yeniden yorumlama" projesi olarak bakılmamalı kanımca. uzun soluklu bir çalışmadan bahsediliyor. bundan bir kaç sene önce bir magazin programında sertab ve demir ellerinde gitar "atem tutem ben seni"yi ingilizce sözlerle söylerken manzara sadece ve sadece komik gelmişti, doğrusu "öff sertab, şimdi de bu mu yani" demiştim, ama görüyorum ki müzikal anlamda daha içerikli bir durum varmış ortada. umarım aynı ivmeyle, aynı titizlikle devam edebilir bu çalışmalar.
    ha pragmatik açıdan bakarsak da, ister kabul edin ister etmeyin kulak alışkanlığı diye bir şey var. bugün türkçe müzik dinleyen biri için afrika yerlilerinin müziği nasıl ki eğlenceli değişik bir tat olarak görünüyorsa, batı formlu müziğe alışık kulaklar için de türk müziği muhtemelen sadece öyle görünüyor (özellikle ilgilenenlerden bahsetmiyorum tabii ki). ve türk melodilerine bu şekilde çok kolay tavlanabilecek bir çok kulak bu sayede ister istemez buralardaki müziğin etnik ilginçlik perdesini aralayıp içerilere girmek için daha hevesli olacaktır. bu da, türk müziğini tanıtma adına, 3 dakikalık bir şov için doğu nefeslileri, darbuka ve göbek şov hazırlamaktan çok çok daha gerçekçi ve temeli güçlü bir yol olsa gerek.
    grammy alırlar mı almazlar mı bilemem, zaten albüm bile çıkmadı henüz, altı dolu olan her çaba gibi muhakkak bir yerlere geleceğine inanıyorum. umarım hayâl kırıklığı yaşanmaz.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap