2738 entry daha
  • abd'deki bir universitede, hoca sosyalizm ile ilgili ogrencileri ile iddialasir.
    ogrenciler sosyalizmi savunurken, hoca bunun aksini bir deney ile anlatir:

    (on bilgi: universitede kullanilan harfli not sisteminde a, b, c, d, f harflerini 5, 4, 3, 2, 0 notlari seklinde dusunebilirsiniz.)
    ------------------

    yerel bir üniversitede görev yapan bir ekonomi profesörü, daha önce tek bir öğrenciyi bile sınıfta bırakmadığını, ancak yakın zamanda bir sınıfın tamamını sınıfta bıraktığını açıkladı. bu sınıf sosyalizmin işe yaradığı ve kimsenin fakir ya da zengin olmayacağı, bunun büyük bir eşitleyici olduğu konusunda ısrar etmişti.

    bunun üzerine profesör, "tamam, bu sınıfta bu plan üzerinde bir deney yapacağız" dedi. tüm notların ortalaması alınacak ve herkes aynı notu alacak, böylece kimse sınıfta kalmayacak ve kimse a almayacak....

    ilk sınavdan sonra notların ortalaması alındı ve herkes b aldı. çok çalışan öğrenciler üzgün, az çalışan öğrenciler ise mutluydu. ikinci sınav geldiğinde, az çalışan öğrenciler daha da az çalışmıştı ve çok çalışanlar da bedava bir yolculuk istediklerine karar verdiler, bu yüzden az çalıştılar.

    ikinci sınavın ortalaması d idi! kimse mutlu değildi. üçüncü sınav geldiğinde ortalama f idi.

    sınavlar ilerledikçe, puanlar hiç artmadı çünkü çekişme, suçlama ve isim takma, kırgınlıklara neden oldu ve kimse başkasının yararına çalışmadı.

    profesör onlara sosyalizmin de eninde sonunda başarısız olacağını, çünkü ödül büyük olduğunda başarılı olmak için çaba da büyük olur, ancak hükümet tüm ödülü elinden aldığında kimse başarılı olmak için çaba göstermez ya da istemez dedi.

    ------------------
    kaynakca:
    https://www.reddit.com/…l_college_made_a/?rdt=57636
    https://www.reddit.com/…ent_that_actually_happened/
94 entry daha
hesabın var mı? giriş yap