8 entry daha
  • eski istanbul'u, caddei kebiri okumak isteyenler için mükemmel kitaplardan biri.

    diğerleri için
    ülker gökberk, hafıza kazısı.
    (bkz: hafıza kazısı/@patsiga)

    said naim duhani'nin
    eski istanbul eski evler ve beyoğlu'nun adı pera iken.

    (bkz: said naim duhani/@patsiga)

    enis batur, cinlerin istanbulu.

    kitabın son sözünde yazar brendan freely ve john freely, 2010 istanbulu için yaşadıkları hayal kırıklığını ve geleceğin beyoglusu için endişelerini şöyle ifade ederler.

    "bu kitabı yazmaya başladığımız. 2010 yılından beri beyoğlu'nda- ki değişim o kadar hızlandı ki, bu hıza ayak uydurmamız mümkün olmadı. eğer değişim bu hızda devam ederse, birkaç yıl içe- risinde bu kitapta bahsedilen bina ve yerleri kitapta anlatıldığı haliyle tanımak mümkün olmayacak. zaten bir kısmı halihazırda o durumda. gördüğümüz istikrarsız bir gelişimdir. yıkılma aşamasındaki pek çok tarihi bina güzelce restore edilirken, daha da fazlası yıkılarak yerlerine bölgenin hatlarını bozan yapılar inşa edildi.

    beyoğlu'ndaki yakın zamanlı yapısal değişim, ragıb paşa gibi imarcıların anıtlaşan yapılar ve geçitler inşa ettiği 1890'lar- dan bu yana yaşanan en kapsamlı değişimdir. ancak, o zamanın imarcıları ile günümüzdekiler arasında önemli farklar var. ragıb paşa her ne kadar kusursuzluktan uzaksa da, o ve onun gibi kişiler beyoğlu'nda yaşadılar, mirasına değer verdiler ve şehrin batılılaşmış seçkinleri için mesken bölgesi vizyonunu paylaştılar. bugün beyoğlu'nda inşaat yapanların çoğunluğu burada yaşamamaktadır ve bölgenin bütünlüğü ya da geleceğinden ziyade kısa-dönem kâr ile alakadarlar. vurgu meskenlerden çok oteller ve alışveriş merkezlerindedir. restore edilen apartmanların çoğu süitlere, hostellere, apart-otellere çevrildi ya da çok katlı barlara dönüştürüldü.

    ancak galata-pera-beyoğlu'nu tarihi boyunca böylesine dinamik bir oluşum kılan her zaman batı'daki son trendleri yansıtması ve taklit etmesidir. bu anlamda, bölgedeki yakın zamanlı gelişmeler elbette post-kapitalist batı'yı yansıtmaktadır ve geniş anlamda karakteriyle tutarlıdır. ama alışveriş merkezleri,oteller ve hip hop barlar batı'daki son trendleri yansıtıyorsa, 2013 yazının başında hızla türkiye'ye yayılan ateşi tutuşturan "diren gezi parkı" hareketi de öyledir. beyoğlu, tarihinin çoğunda, tıpkı batı gibi, derinden burjuva ve paragözdür, ticaret ve bankacılık üzerine kurulmuştur ama her zaman anarşisttir ve özgürlük arayan, özgürlük için savaşanlara sığınak olmuştur.

    beyoğlu'nun geleceği tahminlere açıktır. bizim tahminimiz eşsiz karakterinin ve kimliğinin bu ya da şu biçimde var olmaya devam edeceğidir, çünkü karakterinin ve kimliğinin temel unsurlarından biri yeniyi kucaklama arzusu, hatta yeniyi kucaklamaya can atmasıdır."

    okurken içim acıdı.
hesabın var mı? giriş yap