1 entry daha
  • sebeplerinden biri de sscb'nin sputnik'i fırlatması ardından yaşanan gelişmelerdir. bu uydunun gönderilmesi demek sscb'nin kıtalar arası balistik füze teknolojisine (icbm) ulaşması manasına geliyordu. böylece sscb abd'yi mahrum olduğu uzun menzilli bombardıman uçağı teknolojisine rağmen rahatlıkla vurabilecekti. ve bu batıya karşı büyük bir avantajdı. anlaşmazlık tam da burada avantajın ne şekilde kullanılacağından çıktı.

    çin halk cumhuriyeti batıya karşı oldukça sert bir politika güdülmesini istiyordu. beraber yaşama politikasının bariz sovyet üstünlüğü (icbm) ortaya çıkmışken terkedilmesi için en uygun zamandı. buna rağmen sscb beraber yaşama politikasını sürdürmekte kararlıydı. nükleer bir savaş ancak bu şekilde önlenebilirdi.

    olay bir süre sonra çin'in sscb'yi lenin'in politikalarından sapmakla itham etmesiyle dış politikadan ideolojik boyuta taşınmıştı. kapitalist ülkeler var olduğu sürece savaşın da süreceği savı çin tarafından savunulmuş, nikita khrushchev'in eskimiş ve uygulanamaz yorumuna maruz kalmıştır.

    çatışmanın kıvılcımını ateşleyen dış politika tartışmalarını, sosyalizmin yorumlanış farkları, toprak anlaşmazlığı ve doğu bloğu liderliğine oynama takip etmiştir. süre içinde sscb çin'den askeri ve endüstriyel uzmanlarını çekmiş, kredileri iptal etmiş, çinli öğrencilerin burslarını kesmiş, çin-hindistan savaşı'nda tarafsız kalmış, vaadettiği nükleer teknolojileri vermemiş, ticaret anlaşmalarını fesh etmiş ve nihayetinde iki taraf da sınıra birliklerini yığmaya başlamıştır.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap