3 entry daha
  • --- alıntı ---
    dişi, bir bebeği karnında taşıyıp beslerken başka bebek yapamaz. sonuç olarak, bir erkeğin aynı anda birçok kadından bebeği olabilir, ama bunun tersi geçerli değildir.
    trivers'ın anlayışına göre, bu uyuşmazlık, ideal üreme stratejisinde bir erkek-dişi farklılaşmasına yol açar. dişiler, kendi çocuklarının sorumluluğunu üstlenmeye erkeklerden daha yatkın olmalıdır; çünkü çok az çocuk sahibi olabilirler ve bu yüzden her biri büyük önem taşır. bu düşünce, dişilerin çiftleşirken zor beğenmeye yatkın olmaları gerektiğini öngörür; doğru genlerle eşleşmenin peşinde bir göz, bunun bir seçenek olduğu türlerde, peşlerinden ayrılmayacak ve kendilerini ve çocuklarını koruyacak olanlara karşı yatkınlık. erkekler dişiler tarafından seçilmiş olmaktan yararlandıkları için, erkekler arasında, dişilere ulaşmak için karşılıklı bir rekabet eğilimi olmalıdır; bu yüzden, daha büyük ve daha güçlü olmaya ve çoğunlukla özel silahlar geliştirmeye yatkındırlar. aynca kendilerini dişilere tanıtırlar, bu yüzden gösterişli kuyruklar ve işaretler gibi özellikler geliştirirler. bu nedenle, erkek tavus kuşlarının göz alıcı kuyrukları vardır, dişi tavus kuşlarınınsa yoktur.
    bu durum, erkekler ile dişiler arasındaki olağan farklılıkları açıklamaktadır; ancak, bunu böylesine inandırıcı kılan şey, cinsiyet farklılıklarının gerçekleşmesi ve gerçekleşmemesi gereken noktalar hakkında güçlü öngörülerde bulunmasıdır. bu teorinin bakış açısından, önemli olan şey başlı başına cinsel organ değildir; bir penise ya da vajinaya sahip olmanın büyülü bir tarafı yoktur. yalnızca, penisi olan hayvanlar, yavrularına yatırım yapmaya vajinası olanlardan daha az yatkındır. bu bakış açısı, erkek-dişi yatırımının eşit olduğu ya da tersine döndüğü nadir durumlarda, cinsiyet farklılaşmasının da bu yönde değişmesi gerektiğini muntazam bir biçimde öngörür. olan şey de budur. ebeveyn yatırımının eşit olduğu bir türe sahipseniz, ya erkek ve dişi, aşırı kırılgan yavrularını korumak için birlikte çalıştıklarından (penguenler) ya da sperm ve yumurtalannı denize püskürttükleri ve yavrularının başka bakıma ihtiyacı olmadığı için (balık türleri), cinsiyetler arasında fiziksel ve karşı konulmaz bir eşitliğe ulaşabilirsiniz. erkeklerin, çocukların bakımını üstlendiği bir tür söz konusuysa ve dişiler anonim yumurta donörleriyse, zor beğenen erkeklerle ve gösterişli tüylere sahip daha büyük ve saldırgan dişilerle karşılaşırsınız.

    --- alıntı ---

    (bkz: hazzın bilimi) sf: 66-67
hesabın var mı? giriş yap