4 entry daha
  • su aralar amerika kitasindaki haber kanallarinin hakkinda 24 saat yayin yaptiklari grip turu.

    bu sene ilk once meksika'da orataya cikmis sonra abd'de bir kac kiside gorulmus. kanadalilar da acaba bu pis amerikalilardan bize bulasir mi telasina dusmusler. ortalikta boyle bir vaveyla koparken el salvador ve kolombiyalilar ise gayet serin kanli takilip bu virus bizi teget gececek insallah moduna gecmisler.

    peki nereden gelmis bu illet?
    adindan da anlasilacagi gibi domuzlar arasinda sik sik hastaliga yol acan bir virusun mutasyon yoluyla insanlara da bulasabilir hale gelmesiyle ortaya cikmis. gecmiste de bu tur vakalara ozellikle domuzlar ile direk temasi olan insanlarda rastlaniyormus. ama hic bir vaka bu sene ortaya cikan virus varyanti kadar tehlikeli olmamis. bu sefer abd'deki iki vakada domuzlarla hic bir dogrudan temasin bulunamamasi bu virusun artik insandan insana da gecmeye basladigini gostermekteymis. ustune ustluk insan bagisiklik sistemi bu viruse karsi yetersizmis. meksika'da olenlerin cogu 20'li yaslarinda genc insanlarmis.

    yalniz ilginctir kus gribinin aksine bu virus domuz urunleri yemekle bulasmiyormus. hatta yakinda amerikan saglik bakaninin televizyona cikip halkin karsisinda kizarmis bir domuz butu yedikten sonra "bakin gordunuz mu, mis gibi. halkimizin ici rahat olsun. devletimiz tum onlemleri almistir" diye aciklama yapmasi bekleniyormus.

    bir de ingilizcesi icin:
    (bkz: swine flu)
907 entry daha
hesabın var mı? giriş yap