5 entry daha
  • 1991'deki patlamasından sonra atmosfere saçtığı parçacıklar nedeniyle dünyayı takriben on beş ay boyunca 0,6 santigrat derece soğutmayı başarmış filipinler'deki yanardağ ya da doğal sıcak soğutucu.

    birçok insanın hayatını kaybetmesi ve bulunduğu yeri terk etmesi gibi üzücü olaylara neden olan bu patlama, aynı zamanda küresel ısınmayı düşürmek amacıyla yapılan iklim değişikliği ile ilgili araştırmalarda bilim insanları için farklı bir bakış açısı da sağlamıştır.

    atmosferin üst katmanına sülfat aerosol adı verilen güneş ışını yansıtıcı parçacıkların fırlatılmasının, yanardağdan yayılan partiküllerin sebep olduğu soğutmaya benzer bir etki yapacağı düşünüldüğünden bunun uygulanması önerilmiştir. diğer karbon azaltım yöntemlerine göre hem maliyet hem de uygulanabilir olma açısından daha avantajlı gibi gözüken bu yöntemin dezavantajları ise uzun dönemde sülfatın atmosferin üst katmanından inerek sular ile okyanuslara karışması sebebiyle onların asitlik oranını artırma ve ozon tabakasına zarar verme ihtimalinin olmasıdır.

    şunda hiç kuşku yok ki, insan her ne kadar zarar vermeye devam ederse etsin, doğa doğru bakmasını bilene, onun sebep olduğu dertlerin dermanını göstermeye, yine de devam ediyor.
hesabın var mı? giriş yap