6 entry daha
  • psikanalistler tarafından refüze edilmiş bir analisttir eric berne. annesinin ısrarıyla babasıjın da mezun odluğu üniversitede tıp fakültesi okur ve mezun olur. mezuniyetinden sonra iki yıl newyork psikoanaliz enstitüsünde eğitim alır ve savaşın araya girmesiyle 1943-46 yılları arasında amerikan ordusunda piskiyatrist olarak çalışır. askerliği boyunca ağırlıklı olarak grup terapileri yapar. önemli çalışma konularından biri travmadır. askerlik dönüşü san francisco psikanaliz enstitüsünde eğitimine devam ederken erick erikson'la çalışma fırsatı buldu. bir yandan çeşitli kurumlarda doktorluk görevini sürdürürken bir yandan da psikanaliz eğitimine tam gaz devam etti.

    psikanaliz eğitimi esnasında kafasında oluşan bazı şüpheler ve psikanalize dair tereddütler eğitiminin sonlarına doğru farklı bir yapılanma ihtiyacının başlangıcını oluşturu diyebiliriz. bu şüphelerini hiç saklamayan eric berne enstitüdeki eğitmen psikanlistlerle de paylaşmakta sakınca görmedi. ve yanlış anımsamıyorsam sınav esnasında bunlara da değindi. eğitimi sona erince psikanalist olmak için yaptığı başvuruya olumsuz bir yanıt geldi. psikanaliz enstitüsüne göre eric berne psikanalist olmaya hazır değildi.

    işte tüm bu yaşananlardan sonra psikanalizden beslenen ama insancıl perspektifte olan, burada ve şimdi temelli transaksiyonel analizi kurdu. aradan geçen 50 yıllık süreçte ta psikoterapi literatürüne çok sayıda katkıda bulundu. dünyada kabul gören bir terapi yaklaşımı oldu ve yakın zamanda eric berne'in ilk öğrencilerinden biri olan bir transaksiyonel analist amerikan psikanaliz enstitüsü tarafından üyeliğe davet edildi. ismini şu an anımsamadığım bu amcanın üyeliğiyle birlikte transaksiyonel analiz psikanalizin bir kolu olarak resmen kabul görmüş oldu. umarım eric berne bunu görebileceği bir boyutta varolmaya devam ediyordur.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap