6 entry daha
  • ne 1997'de çıkan orhan gencebay klasikleri'nde ne de 2001 yılında çıkan orhan gencebay klasikleri 2'de yer almasa da, "orhan gencebay'ın müziği neye benzer" sorusunun bütün cevaplarını içinde barındıran ve son olarak reha erdem'in hayat var adlı filminin fragmanında karşıma çıkarak aklıma, fikrime ve dilime takılan muhteşem şarkı.

    kanaatimce, sözlerinde geçen "aklım takıldı, fikrim takıldı" denkleminin iki çözümü olabilir:

    1) birincisi burada şair*, epistemolojik bir öncülden hareket ederek kavramları farklı düzlemlerde konumlandırmış olabilir. yani "bilginin kaynağı nedir" sorusuna bakışı, akıl ile fikir arasında yaptığı belli bir ayrıma dayanmaktadır diyebiliriz. nitekim şairin içinde yetiştiği kültür, bu ayrıma zemin oluşturacak zengin bir sözlü ve yazılı geleneğe haizdir. örneğin, "allah akıl fikir versin evladım" deyiminde sözkonusu bu iki kavram, birbirinin yerine ikame edilecek dolayısıyla da birinden biri olmasa da olabilecek anlamdaş bir ikili yapı oluşturmamaktadırlar. aslında bu tam da platon'un idealar evreninde ortaya koyduğu idelar dünyası ile nesneler dünyası ayrımına tekabül etmektedir.

    bu çerçevede, orhan baba'nın "aklım takıldı" derken platon'un idea dünyası kavramından hareketle duyularımızla değil, yalnızca aklımızla kavrayabileceğimiz başı sonu olmayan kusursuz bir evreni tanımladığı; "fikrim takıldı" derken ise, yine platon'un nesneler dünyası kavramsallaştırmasından hareketle ve kendisinin bir başka şarkısı olan batsın bu dünya'da seslendiği tinsellikten uzak, kusurlu ve eksik bir niteliği olan maddi dünyayı tanımladığı sonucunu çıkarabiliriz.

    buradan, şairin yeşil gözlüye olan sevgisinin büyüklüğüne ancak ve ancak, hem idea (aklım takıldı) hem de nesneler (fikrim takıldı) dünyasının bütünsel bilgisinin kavranmasıyla ulaşılabileceği sonucu çıkmaktadır (bkz: allah allah).

    2) diğer bir seçenek ise orhan baba, sırf kafiye uysun diyerek "aklım takıldı, fikrim takıldı" diye sallamış olabilir; ki sizin de takdir edeceğiniz üzere bu ihtimal çok daha kuvvetlidir.

    ilave okuma kaynakları:

    (bkz: orhan gencebay şarkıları ne anlatıyorculuk)

    (bkz: orhan gencebay gibi şarkı sözü yazmak)

    (bkz: popüler kültür ve orhan gencebay arabeski)
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap