9 entry daha
  • no enchanted palace* kitabında "uluslar, mülteciler ve toprak" adlı üçüncü bölümünde israil'in kuruluşunda ingiliz ve amerikan rolünü birleşmiş milletler bağlamında tartışıyor. ben kitapta bunların geçtiğinden habersiz, başlık ve konu ilgimi çektiğimden ve mazower'in dark continent'de * tarihi olayları nesnelliği elden bırakmadan farklı açılardan bakmasını sevdiğim için kitabı uzun bir süre önce almıştım; güncel israil - hamas çatışmasına denk gelmesi iyi oldu.

    örneğin; roosevelt'in "yakın çevresine filistin'in etrafına dikenli tel çekilmesinden ve arapları, onları hayatta tutatacak yeterli su kaynakları bulunan ortadoğu'da başka bir yere taşımaktan söz ettiğini (syf. 132), bu bağlamda "g-projesi" adlı ırak özelinde yahudiler lehine filistin'den göç ettirilecek arap nüfus için tarımsal projelerin fizibiletisinin yapıldığını (syf. 110), hoover'ın, "örgütlü bir nüfus transferi için açıkça çağrıda bulunurken, abd'li uzmanların -filistin'deki arapları göç ettirmek için- "fırat ve dicle ovalarının alüvyonlu topraklarının olanaklarını övdüğünü" (syf. 132) bilmiyordum.

    neyse iyi kitap. yüce amaçlar için asortik biçimde bir araya gelmiş ülkelerden müteşekkil sanılan bm'nin nassıl bir mit olduğunu, kuruluş aşamalarının hiç konuşulmayan ideolojik tarihini görmek istiyorsanız; buyrun. *
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap