• leblebi gibi yazan adam; selanik kitabi turk tarihcilere ders diye okutulmali. adamin kullandigi kaynaklara 80 yil ulasmamislar. sonra balkanlari yazdi simdi amerika tarihi yazmis. 50li yaslarda ya var ya yok..hobsbawn kadar yasarsa damgayi vurur
  • dark continent kitabı (türkçeye karanlık kıta adıyla çevrildi) 1990'larda yazılan en iyi avrupa tarihlerinden biri 20. yüzyılı anlatan. özellikle faşizme yaptığı vurgu ve dünya savaşlarının anlamını ve avrupa'nın bu dönemdeki dönüşümlerini bu savaştaki demokratik-faşist kavgada bulması önemli bir nokta.
    selanik tarihini anlattığı kitap da (salonica, sonra türkçeye de çevrildi) son derece kapsamlı şekilde balkanların bu politik ve kültürel kavşak noktasını osmanlı yıllarından 20. yüzyıla kadar giden dönemde ele alıyor. kısa the balkans kitabı da bölgenin tarihine genel bir bakış sunuyor.
    ikinci dünya savaşı, balkanlar ve yunanistan, nazi işgalinde avrupa konularında çalışan mazower, osmanlı tarihini konusunda da ilgili. perry anderson'ın son kitabı (önceden basılan makalelerinden oluşuyor) üzerine yazdığı eleştiri önemli farklılıkları öne çıkarıyor iki tarihçi arasında.
  • columbia university ve birkbeck collegede ders veren ingiliz tarih profesoru. yakincag avrupa, ozellikle balkan tarihi alaninda uzmandir. osmanli imparatorlugu sonrasi ortadogu ve balkanlar'daki savas ve nufus hareketliligi uzerine kuramsal calismalar yapmaktadir. onde gelen bes kitabindan sadece biri, 1998 yayimlanan dark continent: europe's 20th century, aralik 2003'te turkceye cevrilmistir. bu kitapta sovyet yonetimi altindaki bolgelerin yorumunda teknik verileri yuzeysel orneklerle kisisellestirerek tarafsizligini liberal bati yaninda bozmustur.
  • ermeni sorunu uzerine de guzel yazilari mevcut kendisinin. dili cok akici olmakla birlikte kullandigi kaynak cesitliligiyle cografyaya hakimiyetini de gosteriyor.
  • türkiye'deki pozitivist uluslararası kamu hukukçularının feci şekilde aklını karıştırmaktadır.
  • çok iyi bir araştırmacı, her kitabı çok başarılı ama özellikle nazi yönetimini anlattığı 35 sayfa kaynakçalı 817 sayfalık tuğla kıvamında "hitler imparatorluğu" konusunda çok önemli bir yerdedir.. william l. shirer'ın eserleriyle yarışır.
    not: selanik'in 1430-1950 yıllarını kapsayan "selanik hayaletler şehri" devri ve şehiri ayrıntılı bilmek isteyen tarih okuyucuları için eşsiz bir eserdir,
  • balkanlar adlı kitabını zorlanmadan ve zevkle okuyabileceğiniz önemli tarihçi, dili sade, herhangi bir görüş empoze edilmiyor, sadece neden-sonuç ilişkileriyle bizans'ın çöküşünden sonraki durumu değerlendiriyor.

    "osmanlıların yüzyıllar boyunca farklı dinlere karşı, belki hiçbir hristiyan ülkesinde olmadığı kadar "hoşgörülü" oldukları doğru olabilir, ama unutmamalı ki osmanlı'da dini eşitlik diye bir şey yoktu. etnik çatışma olmamasının nedeni osmanlıların çok "hoşgörülü" olmaları değil, o dönemde bu topraklarda ulus fikrinin gelişmemiş olması ve de hristiyanlığın etnik birlikten çok, dini cemaat fikrini öne çıkarmasıydı."
  • karanlık kita kitabı kanımca tony judt’un postwar kitabı sonrasında 20.yuzyil avrupa siyasi tarihi icin okunabilecek iyi kitaplardan birisi.
  • mark a. mazower (d. 20 şubat 1958), britanyalı/ingiliz tarihçi ve yazar. uzmanlığı yunanistan, balkanlar ve daha genel olarak 20. yüzyıl avrupa'sıdır. new york'taki columbia üniversitesi'nde ira d. wallach tarih profesörüdür.

    kitapları için - https://www.amazon.com/…k-mazower/author/b001hmtjdy

    (bkz: hitler imparatorluğu)
hesabın var mı? giriş yap