8 entry daha
  • 1973 seçimleriyle yenilenen parlamentodan çıkan ecevit-erbakan (chp-msp) koalisyonunun dağılması sonrasında, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildiğinde 1960 anayasasının iki meclisli parlamentosunda, cumhurbaşkanı kontenjanı senatörüdür. kendisini, bu göreve taşıyan erk ise, bugün 38nci yılını dolduran darbeci 12 mart muhtırası’nın komuta konseyidir darbecilerin son bir gayretle başbakanlığında oluşturmaya çalıştıkları “partiler üstü” görünümlü kontenjan senatörleri ve “sivil” darbe destekçisi teknokratlardan oluşan kabine, parlamentodan güvenoyu alamamıştır.

    tanık olanlar anlatıyor, bu sürecin ilk işareti, 4 aralık 1975’de sadi irmak’ın, büyük amfide sbf’ne hitabı sırasında, orada bulunanların protestoları olmuştur. yoğun protestoya rağmen, bu yumuşak başlı tonton kişilik, geldiği gibi, değişen ruh halini göstermemeye gayret ettiği sıkıntılı bir sükunetle ayrılmıştır.

    güven oylaması öncesi parlamentodaki kararsız milletvekillerini etkileyen bu protestoda, darbe sonrası tekrar yükselen toplumsal muhalefete paralel giden öğrenci duyarlılığı kadar, darbecilerin son bir hamleyle yerine getirmek istedikleri bu operet hükümetine karşı ecevit’in, öğrenci ve öğretim üyeleriyle birlikte ve sıkça o günler mülkiye’nin yemekçisi çağdaş lokantası’ndaki görüntüsü de belirleyici olmuştur.
    *
    siyasi tarihimizin darbeler döneminin başlangıcında etkin görev almış “sivil” görünümlü bu figürü, bugünde bu vesileyle hatırlanmadan olmazdı.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap