334 entry daha
  • türk dünyasının mustafa kemal atatürk'ten sonra gördüğü en büyük liderdir. atatürk'ün yolundan gitmiş ve kendini “men atatürk'ün esgeriyem” diye tanımlamıştır. kendi fikirlerini ideolojisini şu sözlerle açıklar:

    “bizim mefkûremiz ve hedefimiz aynı. milletimizin özgürlüğü ve bağımsızlığıdır. büyük hedefimiz bütün esir türklerin kurtuluşudur. doğu türkistan'daki 40 milyon türk'ün, iran'daki 30 milyon türk'ün, ırak'ın kuzeyindeki, batı trakya'daki, kıbrıs'taki türkün ve dünyanın neresinde esir edilmek istenen bir türk varsa, onların kurtuluşudur. biz bu yüzden bu yola çıktık.” link

    ne yazıktır ki türkiye, üzerine düşen tarihi misyonu yerine getirememiş ve birinci karabağ savaşı'nda azerbaycan'ı yüz üstü bırakmıştır. türkiye'den 4 helikopter isteyip kelbecer'deki kadın ve çocukları tahliye etmek isteyen elçibey'e turgut özal tarihe geçecek şu garabet sözleri söylemiştir:

    “onlar şii, biz sünniyiz. azerbaycanlılara iran yardım etsin.” görsel

    ermenilerin kelbecer'e girmesi ve orada kadın-çocuk demeden katliam yapması üzerine elçibey türk kanalına verdiği röportajda içi buruk bir şekilde şu cümleleri söyler:

    “şimdi özal da demirel de beni arayıp 'ne istersin?' diye soruyor. 4 tane helikopter istedim vermediniz. orada masum insanlar öldü. bu saatten sonra sormanızın ne anlamı var?” link

    azerbaycan'ın başına geçer geçmez ilk iş olarak rus askerlerini ülkeden kovdu ve petrol kaynaklarını devletleştirerek rusya'nın kontrolünden aldı. e tabii rusya da bunu yanına bırakmadı. rus kanadı, eski bir kgb ajanı ve rusya'ya karşı daha ılımlı olan haydar aliyev'i destekliyordu. rusya, aliyev önderliğinde bir darbe düzenledi. elçibey de “halkımızın iç savaşla kırılmasını istemiyorum” diyerek görevi bıraktı. işkenceye maruz kaldı. ev hapsinde tutuldu. kanser sebebiyle hayata gözlerini yumarken hep şu sözüyle hatırlanacaktı:

    “çok işkence gördüm, çok çektirdiler. hiçbirine yanmam da bir atatürk rozetim vardı yakamda, onu aldılar elimden hala içim yanar.”

    bu milletin vatansever evlatları, aziz hatıranı asla unutmayacaktır büyük lider. bu dünyadan ayrılışının 23. senesinde seni rahmetle anıyor ve sana yapılan haksızlıklardan aldığımız dersle aynı hataya bir daha asla düşmeyeceğimizi bilmeni istiyoruz. tinin şad olsun…
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap