• türk dünyasının mustafa kemal atatürk'ten sonra gördüğü en büyük liderdir. atatürk'ün yolundan gitmiş ve kendini “men atatürk'ün esgeriyem” diye tanımlamıştır. kendi fikirlerini ideolojisini şu sözlerle açıklar:

    “bizim mefkûremiz ve hedefimiz aynı. milletimizin özgürlüğü ve bağımsızlığıdır. büyük hedefimiz bütün esir türklerin kurtuluşudur. doğu türkistan'daki 40 milyon türk'ün, iran'daki 30 milyon türk'ün, ırak'ın kuzeyindeki, batı trakya'daki, kıbrıs'taki türkün ve dünyanın neresinde esir edilmek istenen bir türk varsa, onların kurtuluşudur. biz bu yüzden bu yola çıktık.” link

    ne yazıktır ki türkiye, üzerine düşen tarihi misyonu yerine getirememiş ve birinci karabağ savaşı'nda azerbaycan'ı yüz üstü bırakmıştır. türkiye'den 4 helikopter isteyip kelbecer'deki kadın ve çocukları tahliye etmek isteyen elçibey'e turgut özal tarihe geçecek şu garabet sözleri söylemiştir:

    “onlar şii, biz sünniyiz. azerbaycanlılara iran yardım etsin.” görsel

    ermenilerin kelbecer'e girmesi ve orada kadın-çocuk demeden katliam yapması üzerine elçibey türk kanalına verdiği röportajda içi buruk bir şekilde şu cümleleri söyler:

    “şimdi özal da demirel de beni arayıp 'ne istersin?' diye soruyor. 4 tane helikopter istedim vermediniz. orada masum insanlar öldü. bu saatten sonra sormanızın ne anlamı var?” link

    azerbaycan'ın başına geçer geçmez ilk iş olarak rus askerlerini ülkeden kovdu ve petrol kaynaklarını devletleştirerek rusya'nın kontrolünden aldı. e tabii rusya da bunu yanına bırakmadı. rus kanadı, eski bir kgb ajanı ve rusya'ya karşı daha ılımlı olan haydar aliyev'i destekliyordu. rusya, aliyev önderliğinde bir darbe düzenledi. elçibey de “halkımızın iç savaşla kırılmasını istemiyorum” diyerek görevi bıraktı. işkenceye maruz kaldı. ev hapsinde tutuldu. kanser sebebiyle hayata gözlerini yumarken hep şu sözüyle hatırlanacaktı:

    “çok işkence gördüm, çok çektirdiler. hiçbirine yanmam da bir atatürk rozetim vardı yakamda, onu aldılar elimden hala içim yanar.”

    bu milletin vatansever evlatları, aziz hatıranı asla unutmayacaktır büyük lider. bu dünyadan ayrılışının 23. senesinde seni rahmetle anıyor ve sana yapılan haksızlıklardan aldığımız dersle aynı hataya bir daha asla düşmeyeceğimizi bilmeni istiyoruz. tinin şad olsun…
  • kendisinin bugun 20. ölüm yil donümü. bu nedenle turk milletinin yetistirdigi ama kiymetini yeteri kadar bilemedigi bu buyuk devlet adamini , hayat hikayesini yazarak anmak istedim bu gece.

    elcibey 1938 de nahcivan da dunyaya geldi. babasi ikinci dunya savasi sirasinda sovyet ordusunda savasa katilip geri gelmeyenlerden. nahcivan yillari kendisi icin zor sartlarda geciyor ve lise egitimini tamamladiktan sonra 1957 de azerbaycan devlet universitesi nde arapca egitimi aliyor. universite yillarinda azerbaycan tarihini anlatan cesitli dernekler kuruyor.

    mezun olduktan sonra bir sure misir da tercumanlik yapiyor devaminda ise 1970 lerde azerbaycan in bagimsizligi icin calismalarda bulunuyor. 1975' te sovyet hapishanelerinde milliyetcilik sucundan * yatiyor.

    onun dusuncesine gore azerbaycan , sovyetler icerisinde bir somurge devlet olmaktan ileri gidemiyor ve bir gun mutlaka azerbaycan in bagimsiz bir devlet olacagina inaniyor. burada da esinlendigi kisi hic kuskusuz mustafa kemal ataturk . kendisini her yerde mustafa kemal'in esgeri olarak tanimliyor , ataturk un devrimlerine ve cizgisine inaniyor. guney azerbaycan (bkz: iran azerbaycani) ve kuzeyin birlesmesi gerektigine ayrica sovyetler tarafindan gurcistan ve ermenistan a verilen turk topraklarinin bir butun halinde toplanip bagimsiz bir devlet olmasini gerektigine inaniyor.

    tabi bu dusunceler yuzunden sovyet zindanlarinda 1.5 yil iskence goruyor , tas ocaklarinda calistiriliyor. serbest kaldiktan sonra bi sure azerbaycan ulusal bilimler akademisinde calisiyor. tabi asil kopus noktasi sovyetlerin dagilma surecine girdigi 80 lerin sonlarinda basliyor ve ebulfez elcibey on plana cikmaya basliyor.

    sovyetlerin dagilma surecine girmesiyle birlikte , birlik icindeki tum cumhuriyetlerde ayrilik hareketleri patlak veriyor. bu sirada azerbaycan ve ermenistan arasinda da halen daha devam eden daglik karabag sorunu yeniden gundeme geliyor. bu sorun azerbaycan turkleri arasinda tam bir kirmizi cizgi oldugundan cok buyuk olaylar cikiyor. zaten kendi derdiyle ugrasan moskova bir de bu ermeni - azeri husumetinin icinde adil bir taraf olamiyor. 1900 lerin basinda cesitli yerlerden gelen ermenilerin yerlestirildigi ve zamanla demografik yapinin degiserek ermenilerin cogunluga sahip oldugu daglik karabag azerbaycan topragi olmakla birlikte sovyetler burada ozerk bir yapi kuruyor. ancak 1988 de ermeniler bu bolgenin tarihi dini olarak kendileri icin kutsal oldugunu soyleyerek bir nevi isyan baslatiyorlar. ermenistan sinirlari icinde yasayan 170 000 azerbaycan turku kovalandi evleri ve arabalari yakildi. moskova yonetimi de bunu firsat bilerek yonetimi baku den alip ozel bir komiteye devrediyor.

    tabi tum bu olaylar , sovyetlerin cokus asamasi , ekonomik kriz hepsi bir araya gelince azerbaycan turkleri kendi iclerinden yepyeni bir hareket doguruyor. (bkz: azerbaycan halk cephesi)

    halk cephesinin amaci bagimsiz bir azerbaycan . ancak o sirada yonetimde bulunan azerbaycan komunist partisi , moskova ile yakin iliskide oldugundan karabag meselesinde yeteri kadar ses cikaramiyor ve halk gittikce ahc ye (bkz: azerbaycan halk cephesi) ne kayiyor. cephe , karabag i ve ermenistan i ekonomik olarak ablukaya aliyor ve azeri petrolunun ermenistan a gecisini ve gida ve lojistik yardimlarida durduruyor. ancak komunist parti moskova nin sozunden cikamayinca isler iyice cigrindan cikiyor ve yonetim de facto olarak ahc ' ne geciyor.

    oncelikle ermeni ablukasinin kaldirilmasi karsiliginda komunist partiyle anlasilarak ozgurluk yasasi cikariliyor. bu yasaya gore azerbaycan topraklarinin altinda ve ustunde cikacak her turlu kaynagin nasil kullanilacagi ve sovyetler birliginden ayrilma inisiyatifi azerbaycan meclisine geciyor. halk cephesi adeta bu ozgurluk ve bagimsizlik hareketini komunist partiye tek tek dikte ettiriyor. daglik karabag sorunu uzerine insaa edilen milliyetci ve uluscu hareket azerbaycan da devasa topluluklara ulasiyor.

    halk cephesinin baku de ki merkezi artik gunde 100 lerce insani agirliyor. insanlar sorunlarinin cozumu icin komunist partiye degil cepheye basvuruyor ve cephe bu yolla yonetimi bir nevi ele geciriyor. halk cephesinin 17 kisilik liderler grubu insanlari dinliyor , sorunlarina care ariyor , moskova ile gorusmeler yapiyor. tabi bu 17 kisillik liderler grubunun en guclusu ve yildizi da hic suphesiz ebulfez elcibeyoluyor.

    1989 da mehmet ali birand a verdigi roportajda arkasinda kucucuk de olsa bir turk bayragiyla ; biz bagimsiz , birlesmis ( kuzey ve guney ) bir azerbaycan in pesindeyiz. demokratik ve hukuki bir devlet istiyoruz. bizim icin en yahsi misal turkiye dir , ataturk un sistemini getirmeliyiz . " diyor.

    iste bu elcibey 1991 de sovyetlerin yikilisiyla birlikte halk cephesiyle birlikte iktidara geliyor ve hayalindeki , laik , demokratik , ataturk ilkelerini uygulayan , moskova somurusunden kurtulmus birlesik azerbaycan i insaa etme savasina basliyor. 7 haziran 1992 de azerbaycan cumhurbaskani olarak seciliyor.

    goreve gelir gelmez ilk icraati rus askerlerini ulkeden cikarmak oluyor. ayrica sovyetlerin yerine kurulan rus gudumlu bagimsiz devletler toplulugu na katilmayi reddiyor. rus ruble sini degil kendi para birimini kullaniyor ve en son icraat olarak petrol isine el atiyor.

    hazar denizinde bulunan zengin petrol yataklarinin isletilmesi icin batili sirketlerle anlasip bir konsorsiyum olusturuyor ve bu olusuma mutlaka turkiye nin de dahil edilmesini ve turkiye ye yuzde 2.5 pay verilmesini ön sart olarak kosuyor. daha da ilginci kazakistan uzerinden gelecek olan yakitin azeri petroluyle birlesip turkiye uzerinde kurulacak boru hattiyla akdeniz e ulastirilmasini istiyor. zamaninin parasiyla 15 milyar dolarlik bu proje turkiye icin cok buyuk bir guc sebebi olacakti. ancak moskova elbette buna karsi cikti ve petrolun turkiye uzerinden degil karadeniz uzerinden avrupa ya ulastirilmasini savundu , petrolu elinde tutanin gucu de elinde tutacagini bildiginden artik azerbaycan a haddi bildirmek lazimdi.

    elcibey henuz 1 yillik iktidarinda ruslarla kopruleri atmis , arkasindaki halk destegini de tavastan yitirir olmustu. yaninda kaliteli kadrolari olmadigindan istedigi degisimi ve kurmak istedigi devlet yapisini bir turlu gerceklestiremiyordu. ayrica kendisini iktidara getiren savasta devam ediyor ve toprak kayiplari da yasaniyordu. son olarak halk cephesi icinde yolsuzluklar ortaya cikinca isler artik iyice icinden cikilmaz hale geldi.

    ve o sirada ortaya cok garip bir adam cikti.

    (bkz: suret huseynov)

    gence bolge komutani olan ve o yillarda 30 lu yaslarinin basind aolan suret huseynov cumhurbaskani elcibey in istifasini istedi ve tanklarini baku ye yonlendirdi ve tam bu asamada eski bir kgb subayi ve nahcivan meclisi baskani olan haydar aliyev sahneye cikti. elcibey orta yolu bulmasi amaciyla aliyev i baku ye davet etti ancak bu sirada suret huseynov un tanklarida baku kapilarina dayanmisti. elcibey , kendisine karsi kurulan aliyev - huseynov ittifakina ic savas cikmamasi amaciyla cok fazla direnmedi ve dogdugu topraklara nahcivan a surgune gitmeyi tercih etti.

    iktidar vefasiz kadin gibidir bekletmeye gelmez diye bir laf vardir. elcibey baku den cikinca , meclis once aliyev i baskan secti sonra da elcibey in yetkilerini alip haydar aliyev e verdi. ancak baku kapilarinda hala tanklariyla bekleyen suret huseynov sorunu devam ediyordu ve aliyev de cozumu bu genc adami basbakan yapmakta buluyor ve iktidarin bir bolumu onunla paylasiyordu. 34 yasindaki , donuk bakisli , az konusan rus subayi tipli bu adam 1000 civari asker ve sovyetlerden kalan 30 civari tankla ulkede rejimi degistiriyordu.

    sonuc olarak azerbaycan da kisa surede olsa iktidarda kalan milliyetvi ve turkcu halk cephesi yikiliyor yerine ise eski kgb subayinin cumhurbaskani oldugu , basbakaninin ise ruslarla iliskilere sicak bakan ve ozunde ruslara hizmet eden suret huseynov oluyordu. halk cephesi ve elcibey turkluk ve bagimsizlik icin mucadeleye girmis ancak kaybetmisti.

    yeni secilen eski kgb subayi haydar aliyev soyle diyordu ; 200 senedir ruslarla ic ice , 70 senedir de sovyetlerin icinde olan iliskileri bir yilda yikmak olur mu ? bunlari yikarsak ekonomik olarakta yikiliriz."

    yani yeni cumhurbaskani kurtulusu da careyi de yine moskova kapilarinda ariyordu.

    elcibey ise nahcivan da devrikte olsa halen resmi olarak cumhurbaskani olarak hayatini okuyarak ve halk destegini neden kaybettigini dusunerek devam ediyordu.

    roportajinda şoyle diyor ; beni devirsinler onemli degil. ben hakimiyet asigi degilim. ben ne yapiyorsam ozgurlugumuz icin demokrasi icin yapiyorum. bana hakimiyet bir sey anlam ifade etmiyor.

    baku den ayrilmakla cok dogru yaptim cunku ic savas cikacakti. suret huseynov un kuvvetleri baku ye geldi ancak benim oldugum yere gelselerdi bana bagli birliklerle arasinda catisma cikacakti. hakimiyet kayip da olur tekrar da gelir ama milleti ic savasa sokmak yillari kaybettirir. "

    peki asil soru şu o siralarda turkiye ne yapiyordu ?

    o sirada iktidarda bulunan suleyman demirel hukumeti elcibey e gerekli destegi sizin ic iclerinizdir biz karismayiz diye vermedi. oysa turkiye yi ve turklugu savunan , turkiye ye petrol yollarinda soz sahibi yapacak , turkiye yanlisi bu azeri hukumeti devrilip yerine rus yanlisi hukumet gelirken ankara neden sessiz kaliyordu ?

    bunun cevai cok buyuk ihtimalle ankara nin rus baskisindan ve gucunden korkmasi denilebilir. rus lar onlerindeki eti vahsice parcalayan bir kopek
    gibi elcibey hukumetini devirirken onu korumaya calisan turkiye ye de hirlayarak kopek dislerini gosterip geri cekilmeye mecbur birakmisti buyuk ihtimalle.

    devaminda elcibey e ne yapcaksiniz sorusu sorulunca aci sekilde ; demokratik yollardan cabama devam edecegim. turkiye den hic bir sey beklemiyor ve hic bir sey umit etmiyorum. neyi umit ettimse onlar yoktu. artik susulur.

    turkiye bana hic bir sey vadetmedi ama dunyanin gozu onunde demokratik bir devlet silah zoruyla cevrilmis ve teslim alinmis , demokrasi hakimiyeti rafa kaldirilmis. buna karsi ne yapilmali onlar daha iyi bilir. "

    haydar aliyev ise o gunlerde şoyle diyor turkiye ve suleyman demirel hakkinda ; "tabiki bize cok destek verdi. nahcivan a 100 milyon dolar kredi verdiler. "

    15 dakikalik azerbaycan'da iktidar savasi adli bu belgeseli izlerseniz , suret huseynov u , ebulfez elcibey i ve pismis kelle endaminda surekli siritarak acikca darbeyle gelen ve huseynov un silahlarinin golgesindd iktidarini surduren haydar aliyev i gorebilirsiniz.

    turkiye'den 4 helikopter istedim vermediler

    neyse devam edelim agustos 93 te referandumla yeni cumhurbaskani secilir ve resmi olarakta elcibey devrilmis olur.

    kasim 1993 te ankara yi ziyaret eden elcibey , anitkabir seref defterine su satirlari yazar ;

    "ey böyük türk'ün böyük komutanı! seni ziyaret etmekle özüm ve milletim adına şeref duydum.

    senin asgerin"

    daha sonra elcibey yaklasik 4 bucuk yil sonra baku ye doner ve tekrar muhalefete katilir. butun azerbaycan birligi adli hareketi kurarak kuzey ve guney azerbaycan in birlesmesini amaclar.

    1995 te ise enteresan bir olay ve ozellikle bazi turk vatandaslarinin ( mhp kokenli mit mensuplari oldugu iddia edilir ) da icine karistigi bir darbe girisimi gerceklesir. ozel harekat komutani rovsan cevadov liderliginde bir grup ayaklanarak aliyev i yikmayi ve yerine tekrsr elcibey i getirmeyi dusunur. ancak cumhurbaşkanı süleyman demirel darbe girişiminden önce türkiye de darbeyi destekleyen unsurlardan haberdar olduğundan aliyev i telefonla arayarak bilgi vermistir. 17 mart 1995 tarihinde azerbaycan silahlı kuvvetleri cuntacıların askeri kampını kuşatmış çıkan çatışmada cavadov ve 400 civari milisi ölü olarak elde geçirilmiştir. susurluk kazasi ndan sonra ortaya cikan bilgilere gore bu girisimi ciller in onayiyla emniyer genel muduru mehmet agar , akraba toplulukları ile koordinasyondan sorumlu devlet bakanı ayvaz gökdemir , ergenekon da da ismi gecen ozel harekat eski daire baskani ibrahim sahin ve ozel harp dairesi eski baskanlarindan ve mit e de calisan korkut eken in planladigi soylenmesine ragmen turkiye devleti bu iddialari reddetmistir.

    sonucta elcibey in omru daha fazla vefa etmez ve 2000 yilinin 22 agustos un da hayata gozlerini yumar bu buyuk adam. tabi ondan sonra gelenler oligarklara ruslara peskes cekerler ulkeyi ve kaynaklarini. şu an bile bir ay evvel generali ermenistan tarafindan oldurulen azerbaycan cikipta bir sey yapamiyor rus korkusundan. bunun en buyuk sebebi aliyev ve hanedani ise bir sebebi de turkiye ve zamaninda elcibey i desteklemeyen hukumetleridir.

    kendisinin ne kadar duygulu bir adam oldugunu gormek icin 1996 da yemen turkusu nu soylerken agladigi bu videoyu izlemek enterasan olacaktir. turk , turkiye , ataturk deyince gozleri isildayan adam o turkiye tarafindan yalniz birakilmis ve artik ugradigi haksizliklar yuzunden gozleri dolmaktadir.

    o unlu lafiyla bitirelim bu uzun yaziyi ;

    "çok işkence gördüm, çok çektirdiler hiç birisine yanmam da, bir atatürk rozetim vardı yakamda onu aldılar ya elimden hala içim yanar.”

    ebulfez elcibey ( 1938 - 2000 ) buyuk kahraman ve azerbaycan in gercek cumhurbaskani. ruhu şad olsun.
  • politik görüşlerinin çok uzağında yer alırım elçibey’in. yalnız şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki dünya malına, dünya zenginliğine elçibey kadar sırtını dönmüş, mal, mülk, iktidar hırsından bu kadar uzak siyasetçi zor bulunur. siyasetin garami dervişiydi elçibey.
  • elçibey, halkı tarafından kendisine tevcih edilmiş bir soyaddır. "yurtsever (el:yurt) kişi" anlamındadır. türkiye cumhuriyeti'ne açık açık türkiye-azerbaycan-kıbrıs birleşmesini* teklif etmiştir.
  • http://www.youtube.com/watch?v=dqxri1vorcc

    ömrünün son yıllarında, çömelerek oturup yemen türküsüne eşlik ederken gözünden dökülen yaşlar, anadolu coğrafyasında onbinlerin gönlünün bam telini titretir. ruhun şad olsun güzel insan.
  • hep türkiye'ye ve mhp'ye rakibi haydar aliyev'e oranla daha yakın durmaya çalıştı. ancak mücadele ettiği insan yıllanmış kgb kurdu haydar aliyev'di. iktidar mücadelesini kaybetti. tabii türkiye'nin "reelpolitik" davranarak elçibey'i satmasının da bunda payı vardı. geçtiğimiz yıllarda hayata veda etti.
  • azerbaycanda kan dökülmesin diye iktidardan vazgeçmiştir.

    öyle büyük insandır. nerede haydar aliyev ilham aliyev gibi diktatör namzetleri nerede elçibey
  • kgb köklü rus destekçisi aliyevlerin destekçisi yağlı türk büyüğü süleyman demirel'den fena ihanet yemiş, zaten süleyman demirel ihanet etmediği var mıdır emin değilim.

    fakat şu konuda kesiniz ki, kendisini darbeyle deviren ve demirel'in dahil olduğu türlü entrikayla geri dönmesini engelleyen aliyev diktasının elinden alabilseydi, bambaşka bir azerbaycan ve çoktan kurtarılmış karabağ'ımız olurdu o kesin.

    ismi bile itibar kavramını dolduruyor.
  • yakasından hiç çıkarmadığı atatürk rozeti, ruhunda atatürk'ün bağımsızlık ateşi, gönlünde milletine duyduğu büyük sevgi ve güven ile elçibey, atatürk'ün kendisi ve azerbaycan için ne demek olduğunu şu sözlerle anlatmıştır;

    "atatürk, türkiye cumhuriyetini kurarak, nasıl türkler'i esaret zincirinin aşağılayıcı boyunduruğundan çekip çıkarttıysa, bunu milletine duyduğu güvenle, milletiyle beraber başardıysa, azerbaycan da aynı yoldan gidecektir. maksadımız mehmet emin resulzade'nin ideallerini elde bayrak tutarak hayata geçirmek, bunu yaparken de atatürk'ün metot ve usullerinden istifade etmektir. ben de türk milletinin bir evladıyım ve atatürk'ün askeriyim."
  • müthiş bir karizma ve muazzam bir fikir adamıdır. ama maalesef ayak oyunlarını süper beceren aliyev gibi tipler tarafından altedilmiştir. türkiye'ye ve azerbaycan'a yazık olmuştur yani. ondan sonra azerbaycan türkiye ilişkileri sadece sözden ibaret kalmıştır. daha da kötüsü azerbaycan tam bir diktatörlüğe dönüşmüştür.
hesabın var mı? giriş yap