7 entry daha
  • şiirsel gerçekçiliğin başlangıç filmi olmasa da akımı tanımlayan, adeta somutlaştıran ve şiirsel gerçekçekliğe dair tüm cevapları barındırması nedeniyle sinemadaki yeri ayrı ve mühim olan bir marcel carne filmi. bugün ''şiirsel gerçekçiliğin öne çıkan özellikleri nedir?'' diye sorduğumuzda, sadece sisler rıhtımı'nı düşünerek cevap versek, soruya eksiksiz şekilde cevap vermiş oluyoruz.

    şiirsel gerçekçi filmlerde gökyüzü kapalı ve/veya yağmurlu, filmin genel havası ise kasvetli olur.
    görsel
    görsel
    görsel

    iç mekanlar, insanları yalnızlık hissiyle dolduran, melankoli yuvası, umudun hiç uğramadığı gibi barınması da mümkün olmayan yerlerdir.
    görsel
    görsel

    aynı zamanda kıyılarda köşelerde kalmış, köhne yerlerdir.
    görsel
    görsel
    görsel

    loş ışıklar ruhumuzu aydınlatır.
    görsel
    görsel
    görsel

    carne'ye göre, hâliyle sisler rıhtımı'na göre, yaşam yalnızlık ve umutsuzluk doludur. bu yüzden bazen başkarakter, bazen de yan karakterlerden biri intihara eğilimli olur. sisler rıhtımı'nda carne, yaşamdaki mutsuzluğu ve bu meyyali ressam karakterine yüklemiş, filmdeki kısa varlığına rağmen şiirsel gerçekçiliğin ihtiva ettiği tüm hüznü diyaloglar vasıtası ile seyirciye aktarmıştır. ressam şöyle der:

    ''çiçekleri, kadınları ve çocukları döktüm resmime. sanki günahlarını da resmediyordum. güle bakınca bile günah görüyorum.''

    ''bir ağaçtan daha basit ne olabilir ki? fakat ne zaman çizsem kenarlarda sorun yaşıyorum. çünkü ağacın arkasında saklanan bir şeyler oluyor. cisimlerin ardını göremedikçe resim yapamam. bana göre yüzen birisi her an boğulmak üzeredir.''

    tüm bunları bir araya toplayınca, şaşırtıcı olmayacak şekilde, filmlerde nadiren mutlu son olur, geneli mutsuz sonla biter. zaten şiirsel gerçekçilik, toplumsal sorunların lirik bir şekilde anlatılmasıdır. anlatı ne kadar hüzünlü ve şairane olursa olsun, filmlerdeki karakterler alt sınıftan, işsiz, yoksul, kaçak, gelecekten beklentisini yitirmiş karakterler oldukları için hikâyeleri de filmdeki gerçekliğe uygun bir sonla biter. tıpkı sisler rıhtımı'nda olduğu gibi.
hesabın var mı? giriş yap