1 entry daha
  • algernon blackwood’a ait bir öykünün adıdır. ilk defa 1910 yılında the lost valley and other stories adlı toplama kitapta yayınlanan bu öykü, wendigo efsanesinin edebiyattaki belki de ilk örneğini sunar.

    kanada’nın karlı ormanlarında sığın avına çıkan 5 kişi (dr. cathcart, ilahiyat öğrencisi yeğeni simpson, rehber hank davis, avcı joseph defago ve kızılderili punk) joseph defago’nun dile getirmeye çalıştığı ürpertici bir efsane etrafında dolaşıp dururlar.

    her rasyonel kişi gibi doğa üstü olayları kabullenişin gerisine itelemeye çalıştıkları bir süreç sonunda iki gruba ayrılırlar. simpson ve joseph defago’nun olduğu grup, elli ada sulağı civarında kamp kurarken anlamlandırılamayan bazı fenomenleri tecrübe eder.

    the wendigo kısa bir öykü. öyle olduğu halde bana gereğinden uzun geldi. kitabın başındaki tabiat betimlemelerini odağından uzak buldum. joseph defago’nun yokluğunda bocalayan simpson sahneleri benim için ölümcül oldu. hissedilmesi gereken dehşeti bilinçli olarak erteleyen anlatım yapısı, öykünün gitmesi gereken yerden ısrarla kaçınması, aynı durumu ve duyguyu farklı kelime ve betimlemelerle temcit pilavı gibi ileri sürmesi kitaptan uzaklaşmama yol açtı. kısacık kitabı bir haftada bitiremedim. ki h. p. lovecraft’ın, blackwood’un en çok bu tarzından esinlendiğini düşünüyorum. diğer yandan lovecraft’ın bu tekniği, okuyucunun nabzını yavaşlatmadan uyarlayabildiğine şahidim.

    sabırlı okuyucu için atmosferik bir öykü…
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap