4 entry daha
  • antik mısır'ın 'güneş kralı' ya da 'kralların kralı' olarak adlandırılan hükümdarı. mumyası bu yıl fransa'nın başkenti paris'te sergilenmeye başladı. 1976 yılında fransa’ya getirilmiş, üç bin yıllık mumya, fransız bilim insanlarının çalışmaları sayesinde yaklaşık yarım asır önce küflenmekten kurtarılmış.

    louvre müzesi'nden fransız arkeologlar mumyayı getirmek için kahire’ye giderek yolculuk başlamadan mumyayı herhangi bir darbeden korumak için gerekli bütün hazırlıklara bizzat eşlik etmiş. ama bu yolculuk fransız yasalarının tuhaf prosedürlerine takılmış. zira fransa yasalarına göre ülkeye giren herkesin pasaporta sahip olması gerektiğinden ötürü 3000 yıl sonra mumyaya pasaport çıkartılıyor. hatta pasaporta mumyanın vesikalık fotoğrafını bile koyulduğu söyleniyor.
    görsel

    tabii bu bir iddia. louvre müzesi mısır birimi uzmanları böyle bir belgeye ilişkin hiçbir kanıt olmadığını vurguluyor, yanlış anlaşılmanın national museum of natural history'nin 1985 tarihinde yayınladığı bir rapor nedeniyle ortaya çıkmış olabileceğini ifade etmişler. metinde geçen "passport" ifadesi organizasyon yapısındaki karışıklığı göstermek için kullanılmış olabilirler. ikinci ramses'e ait bir pasaportun olup olmadığı muğlak.

    yine de ramses ve pasaport hikayesi şu açıdan ilginç: fransa mumyaya pasaport çıkartıyor, biz de ise ipini koparan sınırdan elini kolunu sallayarak girerken türk devlet aklı çekirdek çitleyip izliyor herhalde.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap