6 entry daha
  • rus imparatorluğunun ahıska şehrinde 1909 yılında doğmuş makine profesörü ve satranç ustası. 1932-33 yıllarında moskova'da sanayi bakanlığına bağlı teknik büroda çalışmış hatta birkaç defa stalin'le de yolları kesişmiş. 1943'te ailesi ile önce romanya'ya ardından türkiye'ye göç etmiştir.

    satrançla tanışması ve bu spora eğilmesi 1925 yılında moskova'da yapılan ve dönemin ünlü oyuncularının bulunduğu turnuvayı canlı izlemesi ile başlar. tahminimce 1900'lerin yıldız oyuncularını canlı görebilmiş tek türk oyuncudur. turnuvadaki bazı oyuncular şöyle:

    (bkz: emanuel lasker)
    (bkz: jose raul capablanca)
    (bkz: efim bogoljubov)
    (bkz: savielly tartakower)
    (bkz: richard reti)
    (bkz: akiba rubinstein)
    (bkz: frank marshall)

    bu turnuvadan sonra satranç öğrenmeye başlayan selim palavan üç sene içerisinde rusya'nın en kuvvetli satranççıları arasında yer alır.

    kendisinin tartakower ve 5. dünya şampiyonu max euwe ile oyunları da mevcut hatta euwe ile olan oyununu en çok heyecanlandığı ve zevk aldığı oyun olarak ifade eder.

    türkiye'ye göç ettikten sonra türk satrancına da büyük katkısı olmuş çok sayıda teorik kitap yazmıştır. bunlardan “satrançtaki piyon finalleri” kitabı benim de çocukken edindiğim ve gelişimime katkı sağlayan kitaplarından biri olmuştur. palavan'ın, satranç dışında profesor olarak dersler verdiği ve uzmanlığı olan gemi dizel motorları ve makine titreşimleri üzerinde de kitapları mevcuttur. satranç onun için asıl mesleğinin yanında sadece bir hobi olmuştur. 1995 yılının aralık ayında vefat etmiştir.

    bir tane de fotoğrafını bırakalım tam olsun.
    görsel
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap