451 entry daha
  • idea of evil ve law of causality ile ilgili mangada şimdiye kadar verilenler dahilinde bir yazı hazırladım. berserk içinde konuşulacak oldukça fazla şey var ama mangada geçen olayları daha iyi anlayabilmek için ilk bunları kavramak gerekiyor. (bu iki kavramı çevirilerini yapmadan ingilizce isimleriyle kullanacağım.)

    öncelikle, bunlar hakkında şimdiye kadar olabildiğince az açıklama yapıldı. miura bunları direk açıklamak yerine süreçte anlamamızı istiyor. keza, idea of evil ilk episode 82/ 'god of the abyss' ile tanıtıldı ama hakkında kilit bilgilerin verildiği berserk episode 83 ise daha sonra canon olmaktan çıkarıldı. miura, olaydizimi hakkında çok fazla bilgiyi erkenden verdiğini ve bunun kendisini ilerde sınırlandıracağını düşünürek seriden çıkarılmasını istemiş. yine de ilerleyen bölümlerde bu silinen bölümle çelişecek bir şey görmediğimiz için, idea of evil hakkındaki bilgilerimizi buna dayandırıyoruz.

    ilk law of causality ile başlayalım. berserk dünyasına "law of causality"(nedensellik yasası) dediğimiz yasa hakimdir. bu kavram sık sık "kader" ile karıştırılsa da bambaşka bir unsurdur. kader, bir şeyin muhakkak olacağı anlamına gelir yani önceden belirlenmiştir ve yapılacak hiçbir şey onu değiştiremez. gelecek üzerinde mutlak, doğaüstü bir kontrol anlamına gelir. causality ise neden-sonuç yasasıdır. yaşanan bir olay, insanları kendi kontrolleri dışındaki durumlara iterek, yapabileceği seçimleri sınırlayan zincirleme bir reaksiyon ortaya çıkararak gelecekteki başka bir olayı etkiler. doğasının tam olarak bilinip bilinmediği farketmeksizin, her etkinin bir tepkisi vardır. her şey nedenselliğin iplerine bağlıdır. şimdi burda law of causality'yi daha da açmak için "idea of evil"i biraz anlamamız lazım.

    "idea" kelimesi platonik konseptte bir ifadedir. kötülüğün kaynağı, vücut bulmuş halidir. idea of evil kendisini, insanlığın acı ve talihsizliklerinin arkasında bir sebep arayışınından doğan karanlık bir tanrı olarak tanımlıyor. berserk evreninde carl gustav jung'ın kollektif bilinçdışı, varoluşun bir gerçeği olduğundan, bu kollektif sebep arayış isteği, insanların kötü ve karanlık dürtülerinden şekillenerek zeki bir varlık olarak kendini var ediyor. insanların kötü olarak kabul ettiği durumların ve bu tür koşullar altındaki bir yaşamın genel mutsuzluğunun nedeni olan bu duygu ve arzular, gerçekliğin en derin katmanında idealar dünyasında yer alan idea of evil'ın, kökenidir.

    idea of evil'ın kendisinin var olma sebebini açıkladığı sözleri;

    "acının sebepleri. üzüntünün sebepleri. yaşamın sebebi. ölümün sebebi. yaşamlarının neden bu kadar ızdırapla dolu olduğu, ölümlerinin neden bu kadar absürt olduğu... insanlar, bildiklerinin sınırlarını aşan kaderleri için 'nedenler' istediler. ben de bunun için varolduğumdan, bunları üretiyorum. insanların özündeki bu isteğe uyarak, kaderlerinin ağını örüyorum."

    ---------idea of evil/episode 083----------

    burdan idea of evil'ın, idealar aleminde insanların kolektif bilinçdışı düşünceleriyle var olduğunu anlıyoruz. şimdi law of causality ile alakasını anlamaya çalışalım. idea of evil, idealar dünyasında bulunur(belki ilerde başka bir entryde berserk evreninden bahsedilirim.) ve fiziksel dünya'ya etki edip, ince nedensel zincirler oluşturur.

    idea of evil'ın, law of causality ile nasıl oynadığını anlamak için griffith'e söylediği şu sözleri anlamaya çalışalım.

    "burda bulunman ta uzak geçmişten belirlenmişti. senin doğacağın zamana zemin hazırlamak için tarihi manipüle ettim. insanların bilincinin alt katmanlarını etkileyerek, kanı kanla birleştirerek, seni doğuracak soyu yarattım. şimdiye kadar başından geçen herşey seni buraya yönlendiren kaderin bir parçasıydı."

    -------idea of evil-episode 083--------

    kendisinin, yukarda bahsettiği şekilde, griffith'in doğumunun ve yaşamının, idea of evil'ın olayların nedensel akışını çok ince bir şekilde müdahalesiyle
    onu eclipse'e hazırlayan çağlar süren bir planın parçası olduğunu öğrendik. idea of evil'ın bunun yanı sıra insanlığın bilinçaltına yönelik de çalıştığını da anlamaktayız. insanları, isteği zamanda, istediği yere yönlerdirmek için öyle bir incelikle sindirilmiş hayaller ve arzular sunar ki, onları kendilerininmiş gibi kabul ederler. bunların hepsi kendileri için hazırlanan rolü oynayabilmeleri içindir sadece.

    elbette idea of evil öyle mutlak bir causality kontrolüne, ruh veya beden yaratıp, doğurma gücüne sahip değil. bundan ziyade fiziksel dünya'da(physical world), bahsettiğimiz gibi muazzam bilişsel etki gücüne ve causality'inin nasıl çalıştığı ve ne gibi etkiler yaratabileceği bilgisine sahip. causality'nin nasıl çalıştığını çok iyi bildiği ve insanların özünü tanıyıp bilinçdışı düşüncelerinden var olduğu için çoğu olasılığı öngörüp, bir olayın diğerini nasıl etkileyeceğini tahmin edebilir. bir diğer yandan, bireylerin free will(özgür iradesi) de var. fakat bu özgür irade var olsa da yine causality tarafından kısıtlanmıştır. idea of evil ince manipülasyonlarla, insanlar için geçerli seçeneklerin kendi planlarına fayda sağlayanlarla sınırlı olduğu senaryolara koşullar. ancak insan adına karar vermez. behelitleri örnek verecek olursak; idea of evil, kişiyi bir nevi acı çektirerek, çaresiz bırakarak veya daha fazla güç arzulamasını bilincine işleyerek, kişinin beheliti kullanarak "güç" elde etmesini sağlayacak ortamı hazırlayabilir. ancak bu takas(güce karşılık--- kurban), kişi tarafından reddedilebilir. daha başlarda black swords man arc'ında gördüğümüz kont, behelitini ikinci kez kullanıp god hand'i çağırmıştı. bu sefer kızını feda etmesi gerektiği söylenince bunu reddetmiş ve ölmüştü.(ep 3)

    tüm bunlar göz önüne alındığında, causality'nin sadece kötü adamlar için bir araç olduğunu görüyoruz gibiyiz ama tabi olay bundan daha karmaşık. aslında causality içinde, hikaye boyunca belli belirsiz görülebilen karşı bir akım vardır. periler, elfler, büyücüler gibi astral dunya varlıklarının, guts(çünkü kendisi damgalı) ve skull knight'ın da karşı bir etki yaratarak causality'ye müdahaleleri mümkün. puck'ın bile guts'ın şu an bulunduğu yere gelmesine olan etkisi büyüktür.

    sonuç olarak kendi yorumum; mangada olacakları bilmiyoruz ama geçmişten geleceğe ince ince örülen ağlara karşı bunları altüst edecek umut vadedici müdahaleler de görüyoruz. ve bunlar guts'ın üstün geleceği bir sona bizi götürüyor gibi diyerek yazımı daha da uzatmadan burada bitiriyorum. elimden geldiğince karmaşık yazmamaya çalıştım ama kavramları basitçe anlatmak ne yazık ki biraz zordu. ayrıca olası yazım yanlışları için özür diliyorum.

    not- internette bölümler chapter diye geçse de miura episode ve chapterı farklı bağlamlarda kullanıyor. arc>chapter>episode şeklinde.
    örn: [millennium falcon arc]
    (chapter of the record of the holy evil war)
    episode 179 -> episode 235

    bilgilerimi derlerken berserk için en büyük ve en düzgün kaynak olan skullknight'ı sık sık ziyaret ettim. podcastlerinde ve forumlarında bir çok soruya cevap bulabilirsiniz.

    bizlere bu muazzam eseri hazırlayan büyük usta kentaro miura'ya saygılar ve sevgilerle... huzur içinde uyusun.

    görsel
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap