1 entry daha
  • turkceye "filo seyirde" degil de "donanma mevcudiyeti" gibi cevirirsek daha dogru olabilecegini dusundugum askeri terim. nitekim filo "seyirde" degil, limanda yatiyor.

    elinizde bir donanmanizin olmasi, otomatik olarak dusmanin da sizinle basetmek icin bir donanma bulundurmasina sebep olmaktadir. dolayisiyla "dur risk alayim da dusmani yok edecek bir hamle yapayim" diye savasa kalkismak yerine sadece beklemek, dusman donanmasini bu sekilde hareketsiz kilmak da yok etmeye es deger etki yapacaktir.

    fakat fleet in being'in etkisi basit bir tehdit olusturma durumundan cok daha buyuktur. cunku deniz savaslarinda guclerini bolmek her donanmanin kabusudur. gemiler narin savas araclaridir, ilk isabette kritik bir yerlere denk gelen bir mermi 2000 murettebatli, 380mm toplu dev bir savas gemisini tamamen savas disi kilabilir, aylar surecek tamir surecine sokabilir. onemli bir geminin batmasi bolgedeki guc dengesini tamamen o tarafin aleyhine degistirebilir. bu yuzden donanmalar surekli bir yerlerden gelecek takviyeye guvenerek is yaparlar.

    bu sebeple 1. dunya savasinda alman imparatorluk donanmasi, sadece "var oldugu" icin butun britanya imparatorlugunun dunyadaki deniz operasyonlarini kitlemistir.

    ikinci dunya savasinda (gemi teknolojisi gelistigi icin) olay tek gemi seviyesine inmistir, ozellikle weserübung harekatı'nda tum alman destroyerleri norvec fiyordlarina kistirilip batirilinca, ingiltere-almanya arasindaki deniz catismalari whack-a-mole misali sagda solda beliren alman gemilerini yakalama, "alman gemisi kovalamaca" maceralarina donusmustur. bismarck, graf spee, tirpitz, scharnhorst gibi.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap