3 entry daha
  • bu adam lowell gözlemevi'ni kurmuştur. hala da çalışmaktadır bu gözlemevi. üstelik çok ciddi şeyler bulmuştur. plüto ilk burada gözlenmiştir, sonra plüto'nun atmosferinin olduğunu bu gözlemevi ortaya koymuştur. jüpiter'in uydularından birinde* oksijen bulunmuştur falan filan...

    bu arada (yanlış hatırlamıyorsam) percival lowell'in mars'ta kanal olduğunu gözlemesi oldukça olay yaratmıştır. meşhur "martian" teorileri bundan sonra ortaya atılmıştır. çok kişi adama deli demiştir. medya ise bunu malzeme olarak kullanmıştır ki etkileri günümüze bile yansımıştır. aradan yıllar geçtikten sonra birileri adamın gözlemlerinin hatalı olduğunu savunmuştur. gördüğü düşünülen kanalların optik yanılsama olduğunu düşünmüşlerdir. (çünkü başkaları gözleyememiştir) aradan çok çok zaman geçince gerçekten mars'ta kanal'lar görülmüştür (ki bunların mars'ta milyonlarca yıl önce yer alan nehir yatakları olduğu düşünülmüştür) ancak bu kanallar lowell'in yerden gözleyebileceği kadar büyük değildirler. dolayısıyla hala adamın gözlemlerinin optik yanılsama olduğu teorisi geçerlidir.

    özetle bakarsak bu adamın düzgün gözlemi de, hatalısı da dünya'ya çok şey katmıştır.

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap