57 entry daha
  • bugün bir arkadaşımla birlikte bursa'dan 2021 model makyajlı kasasını aldığımız araçtır. bursa-çanakkale yaptık, dolayısıyla uzun yol deneyimim de oldu. hemen ilk intiba olarak birkaç yorum yapmak istiyorum araçla ilgili:

    +arona kesinlikle tam bir fiyat/performans canavarı olmuş. b suvlar içinde bu kadar çok donanıma sahip olan başka bir marka zor bulunur. insanı şımartan bazı birkaç güzel özelliği var, donanımsal açıdan tatmin edici.

    +yerden epey yüksek ve büyükçe bi araç olduğunu hissettiriyor. mamafih manevra potansiyeli, özellikle dar yerlerde baya iyi.

    +süspansiyon çok güzel ayarlanmış, hem yol tutuş hem de darbeleri sönümlemesi başarılı. genelde bu segmentteki suv araçlar yerden yükseltilir fakat biraz yol tutsun diye süspansiyonları aşırı sert yapılır. bunun şehiriçi darbe sönümlemesini çok beğendim (aşırı yumoş yumoş değil elbette ama yine de insanı mutlu ediyor), buna mukabil biraz sert virajlardaki yüksek hız yol tutuşunu da çok beğendim. aracın kesinlikle iyi bir mühendisliği olduğu aşikar.

    +bu segmentte pek karşılaşılmayacak bir özellik, yelken mod var. araç resmen akıyor ve devir en düşükte kalıyor, motor kapanmış gibi hiç ses duymadan ve yakıt sarfiyatı minimum düzeyde yol alabiliyorsunuz.

    +/- yalıtım 120'ye kadar çok iyi, ama 120'den sonra özellikle 130-140'larda aniden ve fazlaca rüzgar alıyor, orantısızlık var. yalnız bugün hava da epey rüzgarlı idi, bunun da etkisi olmuş olabilir, bilemiyorum.

    +/- iç hacim ve genişlik sınıf standartlarını karşılıyor, kötü değil, çok mükemmel de değil.

    -yan aynaların görüş açısı çok kısıtlı... hiç beğenmedim. şekil olsun diye uç kısmını aşırı dar tutmuşlar, arkayı geniş geniş göremiyorsunuz. sadece orta dikiz aynası güzel gösteriyor ama yan aynalar fiyasko.

    çarpışma önleme asistanı, yelken mod, otomatik katlanır aynalar, otomatik farlar gibi doyurucu özellikleri olan otomobilin iç mekanda ön kol dayaması yok... en çok şaşırdığım bu oldu. boş paket bi araç değil, kol dayama nasıl olmaz? aşırı saçma buldum.

    son olarak, motor artık klasikleşmiş 1.0 turbo besleme, 110 beygir güç/200 nm tork üreten bir motor. 120 ile giderken 2500 deviri birazcık geçiyor, ivlenmesi başarılı. rampa falan dinlemiyor. yakıt tüketimi oldukça makul düzeyde, tipik vag grubu.

    (ekleme: tekrar deneme yaptım, 115'e sabitleyince tam 2,5 devir ile seyrediyor. biraz daha iyi olabilirdi ama gene de idare eder diyeyim.)

    zevkler, renkler: iç mekan her ne kadar fena olmasa da dış tasarımını pek beğenemedim. fazla karizması yok aracın, hatta arkadan bakınca biraz eğreti bile duruyor diyebilirim. belki de biraz alışmak gerekiyor, bilemiyorum.

    yazar notu: tavsiye edilir.

    ekleme: yazmayı unutmuşum, iç mekandaki kol dayama eksikliği gibi dört kapı içi yüzeyde de tutamak (ya da tutamaç, hangisi doğru bilmiyorum) yok. evet yanlış okumadınız, dört kapıda da yok. dolayısıyla ceket asmalık yeri de yok aracın içeride. arkadaşla gelirken yol boyunca bu durum gözümüze çok takıldı, hatta arkadaşım eliyle zaman zaman otomatik refleks gereği tutamak aradı ama bulamadı.

    benim genel kanaatim şu: bu araç bence aile aracı değil. bekar veya en fazla eşiyle/sevgilisiyle yaşayan insanlara hitap ediyor ama en az 3-4 kişilik aile iseniz, yani çocuk vs varsa ben bu aracı önermem. hem iç mekanı da fazla geniş değil hem de dediğim gibi içeride göze batan ciddi eksiklikler var. (örneğin) bir skoda ergonomisi yok bu araçta.

    "ben tek tabancayım, içerde olmayan aparatlar beni pek bağlamıyor, keyifli sürüş arıyorum sadece" diyenlere mutlaka öneririm. ama aksi durumda skoda modellerine yönelmeniz, ki aynı segmentte bir kamiq gerçeği var, sizin için daha iyi olacaktır. arona'nın bagajında da aynı şekilde skoda'nın kullanım kolaylığı için tasarladığı ufak alanlar/gözler, poşet asma yerleri vs yok. bunları bilin, ona göre alın.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap