185 entry daha
  • 2023 nisan ayında gördüğüm gürcistan'ın başkenti. öncelikle şehir çok görülmeye değer. insanları iyi niyetli, yardımsever ve sakin. yalnız hemen hemen kimse ingilizce bilmiyor. gençler ve hizmet sektöründeki tüm çalışanlar da buna dahil. navigasyon da doğru dürüst çalışmıyor. yanlış yola girdiyseniz s.çtınız çünkü burası ingilizcenizin hiçbir işe yaramayacağı ülkelerden biri. ingilizce soruyorsunuz, ısrarla size gürcüce cevap veriyorlar. sistematik bir şekilde halkın dünyadan kopmasını sağlayan bir eğitim sistemi kurmuşlar, okullarda sadece rusça eğitim veriyorlarmış. bölgede yaşayan azerbaycan türkleri olmasa işimiz çok zordu. türkçemiz daha çok işe yaradı.

    gerek trafikte gerek yollarda saldırgan hareketli hiç insan görmedim. huzurlu bir 4 gün geçirdim ve araç kiraladığımız için çok güzel gezdik. trafikte ceza yedim, üstelik türkiye'de hiç ceza yemediğim halde. navigasyon saçmalamaları kaynaklı şerit ihlal etmişim, ona bile ceza yazmışlar. keşke bizde de yazsalar.

    yemekleri bizim yemeklerle aynı ve hep hamurlu. kaçapuri dedikleri pide. yumurtalı olanında yumurta aşırı cıvık diye hiç iyi değil, sadece peynirli olanı çok güzel.

    paraları gürcistan larisi ve bizden 7,75 kat değerli. bizim için hiçbir esprisi olmayan yemeklere ve suya verdiğimiz paralar içime oturdu. orada markette çalışan bir türk kız bize “biz sizin kadar fakir değiliz” dedi. dünyanın her yerinde rezil olmuş durumdayız. sebep olanların tez zamanda yargılanması dileğiyle.

    gezi planı olarak biz ilk gün muhteşem şehir manzarasına sahip mtatsminda oyun parkını ziyaret edip dönme dolaba binip şehir manzarasını izledik. sonra funicular restaurant'ta oturduk. bu parkın otoparkı var. burası tiflis'in yukarısında, kaliteli yiyecek ve içecekler için şehrin en şık merkeziymiş. meşhur tatlıları olan napoleon bildiğiniz milföy hamuru içine krema koymuşlar, çok bir olayı yok ama güzel yine. tabii yerken her yere dağılıyor. 1 tanesi 2 kişiye yetiyor.

    sonraki gün tiflis'te eski şehir turu yaptık. ahşap oyma balkonları, renkli ve virane evleri, barakaları, dar çakıllı sokakları ile büyüleyici bir eski şehir merkezi. bu dar sokaklara araba park etmek ise bir felaket ama yine de yer bulunuyor. araç kiralarken çizik ve vurma ihtimallerine karşın tam koruma için ek ödeme yapılabilir. enterprise - alamo üzerinden booking.com komisyonsuz araç kiralamak isteyen bana danışabilir, özel numaraları var.

    eski şehirde yahudi sinagogu, gürcü kilisesi, ermeni kilisesi yer alıyor. şehrin muhteşem manzarasına hakim tepedeki narikala kalesi'ne teleferikle ulaşabilir. teleferik biniş noktası kura nehri üzerindeki cam köprü'nün (bridge of peace) hemen bitimindeki aynalı binada. cam köprü yürüyerek geçiliyor. hemen kalenin yanında ise juma camii ve eski türk hamamı var. orada çok türkçe konuşan insanlar var ve çok yardımcı oluyorlar.

    yakın dönemde inşa edilen tiflis sameba katedrali görülmeli. burası 87 metre yüksekliği ve 87 metre derinliğiyle bir mimari yapı.

    tsinandali şaraphanesi ve soylu chavchavadze ailesinin sarayı ziyaret edilmeli. yalnız tabela yönlendirmesi yok, deli danalar gibi tüm sokakları arabayla gezdikten sonra tahminen burasıdır deyip girdik. bilet ofisinde çalışan kadın ingilizce bilmiyor. saray burası mı diyor sorunca hayır dedi. bence manyak olabilir. allahtan kapıdaki adama sordum, “chavchavadze palace???” diye de adam bana “da daaa” dedi diye içeri girdik.

    11. yüzyılda inşa edilen alaverdy manastırı görülmeli. unesco dünya kültür mirası listesinde aday. buraya giderken sağlı sollu ermenistan tırları park etmiş durumda. belki 1000 tane tır park halindeydi. tabii aralarında bir tane bile türk tırı yoktu, oysa yollarda çok türk tırı gördük. bizimkilerin park yeri neresi diye kilometrelerce düşündüm.

    gürcistan'ın ilk başkenti antik şehir mtsheta'daki 4. yüzyıldan kalma svetiskhoveli katedrali ile tepenin ve aragvi nehirlerinin kavşağındaki muhteşem manzaraya hakim jvari manastırı mutlaka gezilmeli. ikisi de unesco dünya kültür mirası.

    gori'deki uplistsikhe cave kasabası da unesco dünya kültür mirası listesinde aday. yaklaşık 40000 metre kareyi kaplıyor. sayısız kaya kesimi yapıları, kiliseleri çağlar boyu yaşam alanı olarak kullanılmış. kapadokya, petra ve meteora karışımı bir yer ve mutlaka görülmeli.

    edit: imla, düzeltme
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap