2 entry daha
  • visual agnosia, agnosia'nın en yaygın türüdür. apperceptive ve associative agnosia olmak üzere iki türü vardır. agnosia , antik yunanca'da bilgi yoksunluğu anlamına gelir. agnosia, bir görsel algı bozukluğudur. görsel işlemenin diğer yönleri bozulmadan kalırken, beynin görsel duyusal bilgileri işleyememe durumudur.

    apperceptive agnosia, görülen objenin anlamını tanımadaki başarısızlıktır. herhangi bir duyu, renk veya derinlik algısı bozukluğu olmamasına rağmen görsel algı bozukluğu nedeniyle objeyi tanıma başarısızlıkla sonuçlanır. hastalar nesneleri tanımazlar çünkü onları fiziksel formlarında ve normal olarak algılayamazlar. form agnosia, apperceptive agnosia'nın bir alt tipidir. form agnosia hastaları, objelerin formunu algılamakta güçlük çekmektedir. visual form agnosia hastaları ise şekilleri eşleştiremezler veya tanıyamazlar ancak diğer duyularını kullanarak obje hakkında bilgi edinebilirler.

    associative agnosia, görülenin anlamını tanımadaki başarısızlıktır. nesneleri normal olarak algılayabilirler ancak bu nesnenin ne için olduğunun farkına varamazlar. renk agnosiasında ise renk-anlam çağrışımları oluşmaz. hasta renkleri algılayabilir ve onları diğer renklerle eşleştirebilir ancak bu renklerin geçmişteki çağrışımlarına erişimleri yoktur. prosopagnosia'nın ise iki türü vardır; apperceptive ve associative yüz agnozisi. apperceptive yüz agnozisi hastaları, yüzün fiziksel yönlerini tanımada zorluk yaşarken; associative yüz agnozisi hastaları, tanıdık yüzlerin farkına varmakta problem yaşamaktadır.
hesabın var mı? giriş yap