1 entry daha
  • fr. yeni okul; 19.yyın sonuna dek dünyada etkisini hissettirmiş, küreselleşen japon imparatorluğu'nun çin'e karşı üretimine koyulduğu (fransız gemi inşa mühendisi louis-émile bertin'in yardımıyla, ayrıca bir fransız hafif kruvazörüne de bu isim verilmiştir) savaş filosunun temelinde pay sahibi olan, fransa kökenli bir deniz muharabe stratejisi.

    özünde filo birimlerinin materyal zayıflıklarına karşın sayıca üstünlüklerine ve efektif maliyet çözümlerine odaklanan bu strateji, seyir halindeki ağır zırhlı savaş gemilerinin ve ticaret gemilerinin torpidobotlarla tahrip edilmesine dayanıyor.

    biraz da efsanevi agincourt savaşı'nda fransızların başına geleni yani v. henry'nin önderliğindeki ingilizlerin, fransız ağır zırhlı şövalyelerini, agincourt yakınlarındaki bir ovada çamura saplayıp ok yağmuruna tutmasını anımsatıyor.

    geçmişte olduğu gibi günümüzde de profesyonel ordularda, maliyet gözeten çözümler üretmek, devasa araçlar, delinemez zırhlar oluşturmaktan daha karlıdır. öyle ki askeri taarruzlar ve topyekün hücumlar yerlerini irili ufaklı çok sayıda gruplardan oluşan baskınlara, karşı saldırılara ve gerilla muharabelerine bırakmıştır.

    benzer şekilde ikinci dünya savaşı'nda, alman denizaltıları(u-boat) kurt sürüsü(wolfpack) taktiğini benimsemiştir. bunun nedeni, elbette bir sürü halinde seyahat etmeleri ve avlanmalarıdır. savaşın erken ve orta aşamalarına kadar kısmen başarılı olan bu taktik pek de uzun süreli bir çözüm olmamıştır. u-boat'lar bu dönemdeki muadillerinden üstün olsalar da koca bir dünyayı doğal olarak dize getirememişlerdir.

    günümüzde dolaylı da olsa isveç, türkiye, ispanya, italya, almanya ve diğer birçok ülke kıyı savunmasına yönelik maliyet odaklı yaklaşımlar ve konvansiyonel(nükleer olmayan) denizaltı filolarıyla jeune école stratejisini yaşatmaya devam ettiriyor.
hesabın var mı? giriş yap