7 entry daha
  • tsh normal, t3 ve t4 düşükse ve demir eksikliği durumu teşhis edilmişse öncelikle demir eksikliği anemisi elimine edilmelidir.

    örneğin, yaklaşık bir yıl önce, sağlık ocağındaki tahliller ile t3-t4 eksikliğinden aile hekimim tarafından tiroid ilacı içmem gerektiği uygun görüldü. ilaç reçetelendi, avucuma sıkıştırılıp gönderildim. mesleğim gereği, biraz farmakoloji biraz biyokimya biraz da patoloji ile bu işin bir uzman tarafından değerlendirildikten sonra tedavi sürecine başlamam gerektiğine inandım. tedaviyi kafamda reddettim, çünkü teşhis yanlış veya yok. ilk iş uzmana gitmekti.

    tabiatım gereği, sportif, hiperaktif bir insanım. zaten tsh hormonunun bu kadar eksik olmasına inanamama sebebim de bu sayılır. hipotiroid hastalarında, genel belirtiler arasında bir yavaşlık, yorgunluk vs var. hatta hipotiroidli hasta kliniğe girerken, yavaş konuşmasından, yavaş yürümesinden bile teşhis yaklaşıyor dersiniz direkt.

    ilk dört beş ay, bulunduğum hastanede endokrinoloji uzmanı olmadığından, başka ilçeye gitmem gerekiyordu. ben de dedim ki ilçe dışına gidene kadar - yani müsait bir zaman bulana kadar- şu lanet demir eksikliğini bir tedavi edelim artık. belki hayatta ilk kez demir ekskliğimi bu kadar kafaya takmışımdır. çok şükür ki takmışım ya.

    kahve bağımlılığı ve çay tüketimi. kesinlikle minimalize ettim ve bitkisel çayları tercih etmeye başladım. yaklaşık 1 yıldır bunu yapmaya çalışıyorum. çok çok önemli gençler.

    bu süreç içerisinde fark ettiğim en önemli nokta şuydu: demir ilacı kullandığım dönemde ve takiben, tahlillerimde demir eksikliği sorunum düzeldiğinde tsh hormonlarım, t3-t4 hormonlarım da olması gerektiği aralığın neredeyse üzerine bile çıkacak. diğer tüm kan değerlerim süper zaten. maşallah.

    yaklaşık, levotiron reçetelendiğim dönemin 7. ayında mı ne, bizim eğitim araştırma hastanesine endokrinoloji bölümü açıldığına dair haber aldım. stajım gereği hemen randevu alığ gidemedim ne yazık ki. bu dönem uzadı da uzadı. bir de sağlık ocağında hormon tahlillerim hep normal çıkmaya başlayınca hafif bir rahatlık da vardı tabii. aile hekimi ilacı kullanıyor muyum kullanmıyor muyum sormuyor bile. ben de sorsa da söylesem diye can atıyorum ama nerdee.

    neyse, sonunda bir ay önce endokrinoloji uzmanından randevumu aldım. gittim, usg ve kan tahlilleri istedi. bugün, tam da bir saat önce ultrason sonucumla da beraber doç. dr. canım doktorumun yanına gittim tekrar. usg süper, tertemiz. küçükken nodül olabilir dedikleri şeyin esamesi bile yok. kan tahlilleri de hep olduğu gibi tertemiz çıktı. t3-t4 hormonlarım normal değerler aylar öncesinde yükselmişti zaten (demir eksikliği giderilince). hiçbir şey için ilaç kullanacağın bir durum yok, zaten böyle kısa dönem levotiron kullanıp bırakalım sonra sonuca bakalım diye tedavi şekli de yok(burada beraber sağlık ocağındaki şeker doktoruma giydirdik denebilir) endişelenmene gerek yok, tiroid hastası değilsin dedi.

    tüm bu dönemde, tsh hormonum düşük diye levotiron yazıp postalayan doktorumu dinlemiş olsaydım, tiroid ilacımı kullanışımın bilmem kaçıncı ayımda olacaktım. çok fena çok. bu yazıda, aile hekimimi hedef olarak gösteriyormuş gibi görünme amacım yok, önceden söyleyeyim de kendinizi komplo teorisini çözmüş zekilerden zannetmeyin. aile hekimime yine gidiyorum ve kendisine saygıda kusur etmem. sonuçta kaç yıllık doktor. insanların biraz daha gözü açık ve araştırmacı olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. belki ben hekim adayı olduğum ve bu işlerle içli dışlı olduğumdan şanslıyım. sağlık bilimleriyle yakından uzaktan alakadar değilseniz, en azından bu gibi sistemik hastalıklarda, öncelikle iyi bir teşhis ve anamnez gerektiğini unutmayın. hipotiroid teşhisi mesela, iiki üç kutu içtikten sonra düzelen bir şey değil. bu ilaçları hayatınız boyunca kullanmak zorunda kalıyorsunuz. o yüzden neden kullanıyorum bu ilacı, uzman mı yazdı, kim yazdı bir araştırın. neden oluştu bu hastalık, sebebi ne, etyolojisi ne bir öğrenin hocam. varsa etkenlerden ortadan kaldırın. bu etkenler keyif aldığınız şeyler bile olsa (kahve tüketimi, sigara) emin olun, sağlığınızdan önemli değil. sağlık çok önemli bir şey hem de çok.

    özet: tiroid ilacı ve hormonlarda beklenmedik düşüş yaşarsanız altta yatan sebebi bir araştırın, en iyisi bir uzmana görünün.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap