4 entry daha
  • tebrikler bunun bir düşünce deneyi olduğunu anlamışız. bu düşünce deneyinin amacının, fizikalist yaklaşımın öznel bilinç deneyimimizi açıklamakta yetersiz kaldığını göstermek olduğunu ise ya anlamamışız, ya da fizikalizm holiganlığı yapıp fizikalizme konduramamış ve "hadi lan ordan" yordamıyla düşünce deneyini savuşturmuş, saçma sapan bir argüman olduğunu iddia etmişiz. :) keşke bu fikri yanlışlayabilecek düşünce deneyleri geliştirebiliyor olsaydık.

    bir diğer mantık hatası da bu düşünce deneyini şu anki bildiklerimizle yanlışlayamıyor olmamızla, bu düşünce deneyinin bir (bkz: russell's teapot) ya da uçan spagetti canavarı örneği olarak eşleştirilmesi. bu düşünce deneyi bizim dışımızdaki insanların öznel bilinç sahibi olmadığını iddia edip köşesine çekiliyor olsaydı, böyle bir eleştiri yerinde olurdu. halbuki zombi deneyi ispat yükümlüğünü üzerinden atmayı öngörmüyor. bir öznenin kendi üzerinden deneyimlediği evrende olup bitenler arasında kurduğu ilişkinin (fiziğin) bizzat şahidinin kendi olduğu öznel tecrübesiyle fizikseli bağdaştırmada yetersiz kaldığına işaret ediyor. fizikle öznel tecrübenin arasındaki bağın henüz kurulamamış olduğunu, ve öngörülebilir bir gelecekte bu bağı kurmaya yarabilecek bir alet çantasının henüz elimizde bulunmadığının altını çiziyor.

    bu düşünce deneyi üzerinden, özne olma hali ve fiziksel olan arasındaki ilişkiye dair geliştirilebilecek varsayımlar, açıklama girişimleri, çıkarımlar size saçma gelebilir, katılmayabilirsiniz. ancak bu, düşünce deneyinin kendinin saçma olduğu anlamına gelmiyor. (bkz: bilincin zor sorusu) için bir cevabınız varsa lütfen insanlığı bundan mahrum etmeyin. "kolay olan soru" ile farkını ayırt edebildiğinizden emin olun öncelikle.

    >>
    tabii biraz abartıyorum, bilince mükemmel demiyorlar. ama argümanın temeli, “bu mükemmel düzen kendi kendine oluşmuş olabilir mi?” diyen dindar argümanına çok benziyor.
    <<
    :( ikisi hiç benzemiyor. felsefi zombi argümanıyla fizikalizmin öznel bilinç deneyimimizi açıklamada yetersiz kaldığını tespit etmekle, gözlemlediğimiz evrendeki düzenin bir yaratıcıya muhtaç olduğu görüşü arasında benzerlik kurabilmenin benim bulabildiğim yegane yolu, fizikalizm eleştirisini hazırda verili anti-pozitivist bilim düşmanı kaka adamlar olarak kodlamış olabileceğiniz bir-çeşit-tanrı-vardırcılara iteleme yatkınlığı olabilir. fizikalizmin yetersiz kaldığı yerleri göstermeyi, bilimin altını oymaya çalışan yobazların veya new age hippi diye tarif ettiğiniz karikatürlerin işi gibi kodlamak yersiz olduğu kadar da talihsiz bir refleks.
hesabın var mı? giriş yap