7 entry daha
  • genel görelilik teorisinin temellerinin en önemlilerinden olan einstein'ın eşdeğerlik ilkesi kısaca bir kütleçekim alanında iken hissettiğimiz 'yerçekimsel ivme' ile yukarı doğru hızlanan bir cismin içinde iken hissettiğimiz ivmenin birbirleri ile aynı olduğunu söyler.
    einstein'ın yaptığı gibi, k ve k' adında iki referans sistemi hayal edelim. k, kütleçekim alanındaki bir referans sistemini ifade ederken, k' ise düzenli olarak ivmelenen bir referans sistemini temsil etsin. şayet iki sistem de kapalı, dışarıyı hiçbir şekilde göremediğiniz (umarım klostrofobik değilsinizdir!), bir asansör gibi ortamlarsa ve sizi bu hayali asansörlerimizden birinin içine rastgele bir şekilde yerleştirirsek, hangi asansörün içinde olduğunuzu söyleyemezsiniz. iki asansörde de, ayaklarınızı yere sıkıca basmanızı sağlayan kuvvet eşittir. einstein, bu postülesini 1911 senesinde yapmıştır. ayrıca, ışığın, kütleçekim alanında bükülebildiğini de bu postülesine dayanarak açıklayabiliriz. öyle ki, iki sistemimiz olsun. karışmamaları adına, ilk ve eylemsiz, durgun sistemimize l, sabit ivmeli hareket eden ikinci sistemimize l', kütleçekim alanındaki üçüncü sistemimize ise l'' diyeceğim.

    bu sistemlerdeki asansörlere, asansörlerin sol tarafından, sağ tarafa doğru, yatay ve dik bir ışın gönderilsin. l sistemindeki ışın, herhangi bir şekilde sapmaksızın yoluna devam edecektir. l' sistemindeki ışın, ivmelenmenin nedeniyle, her geçen an, aşağıya doğru daha da fazla bükülecektir. l'' sisteminde ise, eşdeğerlik ilkesi'nin ilginç bir sonucu olarak, ışık yine aşağı doğru bükülecektir. l'' sistemimizi sözel olarak ifade edersek, ışığın, kütleçekim alanında büküldüğünü söyleyebiliriz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap