7 entry daha
  • charlie chaplin'in müziklerini yaptığı, yazdığı ve yönettiği 1967 ingiliz romantik komedi filmi, eser aynı zamanda yönetmenliğini, senaristliğini, yapımcılığını ve müziklerini yaptığı son filmdir.

    senaryo 1922 tarihli my trip abroad adlı kitabında bahsedilen eski bir rus aristokratının hayatına da dayanmaktadır.

    filmde marlon brando ve sophia loren'in yanı sıra sydney chaplin (chaplin'in oğlu), tippi hedren, patrick cargill ve margaret rutherford önemli yardımcı rollerde rol aldı; chaplin ayrıca ekrandaki son cameosunu bu filmde gerçekleştirir.

    chaplin'in yazdığı bir basın açıklamasına şöyle demişti., "bu fikir 1931'de şangay'a yaptığım bir ziyarette rus devrimi'nden kaçmış bir dizi unvanlı aristokratla karşılaştığımda ortaya çıktı.''

    film, paulette goddard ile stowaway adı altında 1930'lardan beri geliştiriliyordu. ancak, boşanmalarının ve ardından hayatındaki pek çok sıkıntılı olayın ardından chaplin, 1960'ların ortalarında üretime hazır olana kadar üzerinde çalışmaya devam etti.

    nihayetinde bu onun tek renkli filmiydi ve chaplin'in yönettiği ve önemli bir rol oynamadığı iki filmden biriydi (diğeri 1923 yapımı a woman of paris).

    film, 5 ocak 1967'de londra'da gösterime girdi ve eleştirmenlerden olumsuz eleştiriler aldı. avrupa ve japonya'da büyük bir başarı elde etmesine rağmen, müzik parçasının başarısı bütçeyi karşılayabilse de gişede hala düşük performans gösterdi.

    filmin chaplin tarafından yazılan ve petula clark tarafından seslendirilen tema şarkısı "this ıs my song" dünya çapında bir başarı elde ederek birleşik krallık, irlanda, avustralya, hollanda ve belçika'da liste başı olurken, birleşik krallık'ta üç numaraya ulaştı.

    chaplin, senaryonun bir taslağını 1930'larda, o zamanki eşi paulette goddard için bir başrol aracı olarak the stowaway çalışma başlığı altında yazmıştı. ancak goddard, the great dictator için çalışırken paramount pictures ile bir sözleşme imzaladı ve ertesi yıl chaplin'den ayrıldı. chaplin ve goddard, boşanma anlaşmalarında birlikte bir film daha çekmeyi kabul etseler de, fikir asla gerçekleşmedi. sonraki yıllarda chaplin, "buraya biraz ekleyerek, oradan biraz keserek" senaryo üzerinde adım adım çalıştı.

    1963'te chaplin'in bir arkadaşı, rus prensesi natascha'nın başrolü için ona sophia loren'i önerdi. ogden karakteri için başlangıçta rex harrison veya cary grant'in rolü oynamasını istedi, ancak sonunda marlon brando kadroya alındı. 1965'te hem brando hem de sophia loren senaryoyu okumadan filme başladılar.

    alfred hitchcock'tan ayrılan tippi hedren de senaryoyu okumadan filme imza attı ve rolünün önemsizliğini öğrenince hayal kırıklığına uğradı. chaplin ona uyum sağlamaya çalışsa da başarabrando özellikle chaplin'in filmde destekleyici bir rolü olan oğlu sydney'e zalimce davrandığını düşündüğü bu davranışa öfkelendi: "chaplin muhtemelen şimdiye kadar tanıştığım en sadist adamdı."

    chaplin, oğlu sydney'i ve en büyük üç kızını kamera karşıısnda rol aldı: geraldine (46. ve 65. dakikalarda), josephine ve victoria chaplin (92. dakika). (dvd süresine göre)

    prodüksiyon 25 ocak 1966'da londra'nın hemen dışındaki buckinghamshire'daki pinewood stüdyolarında başladı. film, fahrenheit 451'den sonra universal'ın avrupa'daki ikinci birimiydi. brando'nun geç gelmesi ve ardından apandisit nedeniyle hastaneye kaldırılması nedeniyle prodüksiyon sık sık kesintiye uğradı.

    brando, chaplin sette sürekli kavga ediyordu...

    hatta brando bir defasında sette yüksek sesli olarak chaplin'in soğuk zalim, acımasız, işe yaramaz bir insan olduğunu söylemişti.

    17 mart 1967 tarihli new york times film için şöyle yazmıştı ''bay chaplin eğer sinemayı gerçekten sevseydi, bu filmden sonra utanıp bir daha perdeye bakamazdı.''

    zamanında oldukça sert eleştiriler alsa da günümüzde özellikle abd hükümeti ve halkının bakış açıları değiştiği için tekrardan değerlendirilen film sinema klasikleri arasında ve benim de kişisel olarak en sevdiğim dvd'lerim arasında.
hesabın var mı? giriş yap