6 entry daha
  • girit adasında minos uygarlığından günümüze ulaşan saray kompleksi. taht odası ve freskleriyle meşhur. saraydan günümüze ulaşan kısım heraklion ya da osmanlı zamanındaki ismiyle kandiye şehrinin hemen ötesinde. şehirden belediye otobüsüyle yirmi dakikada gidilebiliyor.
    https://www.google.com/…iqaw&biw=1366&bih=663&dpr=1
    taht odası'nın görselleri yanıltmasın. mekan hem küçük hem de alçak tavanlı. oradaki taht bir tabure ölçülerinde. got dizisindeki iron throne gibi bir şey değil yani.
    saray duvarlarını süsleyen freskler: https://www.google.com/…-gpwrq1kay&bih=663&biw=1366
    bunlar da replika. orijinal freskler iklim koşullarından daha fazla etkilenmemeleri için heraklion müzesine taşınmışlar. yerlerine ise replikaları yapılmış.
    bu saray kompleksinin en enteresan yanı etrafında koruyucu sur duvarları olmayışı. minos uygarlığı bir ada üstünde kurulu bir uygarlık olduğu için kendilerini güvende hissetmişler ve şehir surları inşa etme gereği duymamışlar.
    minos uygarlığı girit adasının yaşadığı depremler sonrası zayıflayarak tarihe karışmış. knossos sarayı da bu depremlerde büyük zarar görmüş. buna rağmen ayakta kalan parçalarından ne kadar ihtişamlı günler yaşadığı anlaşılabiliyor. sarayın gerek mimari üslubu gerek fresklerinde görülen anlatım dili ana karadaki uygarlıklardan farklı, eşsiz ve tamamen bu adaya özgü.
    knossos sarayı'nda yapılan kazılardan çıkan artifaktlar ise heraklion arkeoloji müzesinde görülebilir. https://www.heraklionmuseum.gr/…ctions/#collections
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap